Archeologové, kteří se vydali po stopách málo známé starověké kultury, našli skrýš, která může pomoci odhalit její tajemství: jeskyni obsahující stovky dětských mokasínů. Množství artefaktů nalezených v jeskyni na břehu Velkého solného jezera v Utahu přináší nové otázky týkající se málo známé starověké kultury, která tento region obývala a která byla známa především díky šedé keramice. Vykopávky zde přitom probíhají již od roku 2010.

Na dokument se podívejte tady:

Zdroj: Youtube

Nová fakta o jeskyni

Promontory Caves se nacházejí na Promontory point podél Velkého solného jezera v Utahu. Jeskyně byla objevena v letech 1930 a 1931 Julianem Stewardem z Utažské univerzity. Lokalita Promontory je nejčastěji identifikována tradicí šedé keramiky, ale nyní bylo uvnitř jeskyně objeveno tisíce artefaktů odrážejících lidské osídlení. To pravděpodobně začalo poměrně náhle zhruba před 850 lety a nejintenzivněji byla jeskyně obývána od roku 1250 do roku 1290 našeho letopočtu.

K nalezeným artefaktům patří rukavice, bubny, tašky, kamenné nástroje, keramika a koše, nejzáhadnější jsou však pro archeology boty ze zvířecí kůže, kterých byly v jeskyních nalezeny stovky.

Dětské mokasíny

Výzkumný tým nalezl v jeskyni celkem 207 kusů obuvi z nejrůznějších století. Některé byly z 30. let 20. století a jiné z roku 2010. Ukázalo se, že více než 82 procent bot nosily děti ve věku do 12 let. Tyto mokasíny a další indicie vedly některé odborníky k teorii, že obyvatelé jeskyní byli součástí velké migrace z dalekého severu, vlny lidí, kteří se do Velké pánve přesunuli ve 12. a 13. století, a nakonec dali vzniknout kulturám, mezi něž patří Apači a Navahové.

Nejednalo se většinou o nové boty, ale spíše boty nošené a vyřazené, ale i tak jsou cennou památkou pro studium celé komunity. Díky nim je možné zjistit, jak děti i dospělí žili. Navíc se ukazuje, že jejich společnost byla prosperující a rostoucí. "Mokasíny, od velikosti malého dítěte až po dospělého člověka, představují jednu z největších a nejrozmanitějších sbírek předmětů z kůže v této oblasti," napsali představitelé Utažské univerzity. "Více než polovina mokasínů má opravné záplaty v místech, kde se kůže na podrážkách prodřela, a více než 50 z nich má rozdrcené stélky z jalovcové kůry, které stále odrážejí otisk chodidla. Některé jsou lemované, jiné nesou zbytky prošívané výzdoby."

Na to, jak boty vypadají, se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Historické souvislosti

Dr. Jack Ives z Albertské univerzity a jeho kolegové doufají, že porozumění obyvatelům jeskyně, z nichž někteří mohli být podle součástí jedné z největších lidských migrací v historii kontinentu, pomůže právě k dalším znalostem ohledně migrace samotné. Předchozí výzkumy totiž naznačily, že ve stejném období byly jiné kultury ve vnitrozemí Severní Ameriky nuceny přesídlit kvůli klimatickým změnám a měnící se sociální krajině. Naopak kultura Promontory byla zřejmě nově příchozí a migrovala z dalekého severu a byla velmi úspěšná v asimilaci a míšení s indiánskými skupinami, které již žily na jihozápadě. To by právě podporovaly i nálezy mokasín, jež jsou jistě inspirovány indiánskou obuví. Jejich podrážky jsou vyrobeny z jednoho kusu bizoní kůže, podšité kožešinou a sešité na patě, což odpovídá stylu typickému pro kanadskou subarktickou oblast. "Krása kultury Promontory spočívá v tom, že pravděpodobně 99 procent hmotné kultury, kterou lidé používali, bylo trvanlivých," řekl Ives. Velké hromady zmasakrovaných kostí bizonů a losů naznačují, že životní styl Promontoryů byl založen téměř výhradně a poměrně úspěšně na lovu velkých zvířat, zatímco ostatní skupiny v jejich okolí se zabývaly zemědělstvím a sháněním potravy.

Zdroje:

www.amergeog.org, westerndigs.org, www.ancient-origins.net