„Jsem z toho úplně v šoku, " řekl jeden z výzkumníků, když kamera zaostřila na vznášejícího se tvora se 40 centimetrů dlouhými chapadly vycházejícími z téměř dvoumetrového těla a jedním krmným polypem.

„Blížili jsme se ke konci naší expedice, když jsme to v hloubce 2 994 m pod hladinou najednou spatřili," říká biolog a postdoktorand na Bostonské univerzitě Steve Auscavitch, který je součástí týmu neziskové organizace Ocean Exploration Trust. Výzkumná loď E/V Nautilus se pohybovala poblíž neprozkoumané mořské hory severně od atolu Johnston a národní přírodní rezervace v Tichém oceánu přibližně 1 300 kilometrů od Havaje. „Ihned jsem věděl, že jde o něco výjimečného."

Solumbellula monocephalus - nový druh

Bizarní chapadlovité stvoření připomínalo Solumbellulu monocephalus tzv. mořské pero z kmene žahavců, který zahrnuje medúzy, hydry či korály. Jediná známá pozorování těchto tvorů ale pocházejí z Atlantského a Indického oceánu. Vědci tedy předpokládají, že mohli narazit na nový druh.

„Čas od času spatříme něco neočekávaného. Je ale nutné závěry neuspěchat," vysvětluje Auscavitch. Proto oslovil své kolegy. Ti mu potvrdili, že se jedná o mořské pero, jež může být staré pět až deset let. Proto má tak impozantní velikost.

Podle hlubinného biologa je nyní nutné provést další výzkum, aby se zjistilo, zda jde o první tichomořskou Solumbellulu monocephalus nebo potenciálně nový druh. „Nejlepší částí bádání je, že si rozšiřujeme obzory o tom, kde všude mohou zvířata úspěšně žít."

Nové nálezy

I když mořská pera většinou neopouští svoji domovinu, v případě potřeby se přemisťují. Zajišťují si tak stálý příjem planktonu. Nejčastěji se vyskytují v hloubkách, kde jim nehrozí nečekané „vykořenění" z podloží.

Zdroj: Youtube

Zajímavostí je, že objev organizace Ocean Exploration Trust přišel několik měsíců poté, co španělští vědci pojmenovali dva nové druhy mořských per.

Zdroj:

www.en.wikipedia.org, www.interez.sk, www.livescience.com