„Tentokrát jsme šli s klukama na více odlehlejší místo. Nejdříve jsme našli klíče, haléře a nějaké drátky. Potom jsem se podíval pozorněji. Na dně řeky byly nějaké bloky připomínající dlaždice," vzpomíná nadšenec do tv. magnetického rybaření. „Zapnul jsem živé vysílání na Facebooku a dal vědět svým kamarádům, jež se vyznají v historii. Mezitím jsem nacházel další kousky," směje se.

Po návratu domů kostky vyfotil a s otázkou, co jsou asi zač, snímky publikoval na sociální síť. Pod příspěvek napsalo tisíce lidí. Fantazie běžela na plné obrátky.

Kostky z řeky Sowe

Na první pohled vypadají jako Rubikova kostka, na které je nakreslená japonská hra sudoku. Pět stran je totožných, poslední šestá se na každém kousku liší. Každá váží 125 gramů a jsou vyrobené z olova.

Zatímco lidé na Facebooku spekulovali o původu nálezu. Will Read se vrátil k řece. Tam, kde kostky ležely, objevil zachovalou stříbrnou minci, jejíž okraj na jedné straně lemují znaky přopomínající srdce. Na rubu je dáma, která sedí na lvici.

Nakonec se většina komentujících shodla. Kostky jsou pravděpodobně indického původu a byly používany při hinduistickém motlitebním rituálu. Znaky ve čvercích jsou čísla. Součet všech řádků, sloupců a úhlopříček je 36.

Motlitební kostky z Anglie

„Na každé kostce je formulka přivolávající hindského boha Rahu. Ten vás ochrání před zloději, šarlatány, hady, vězením, ale i samotou," píše jeden z komentujících. Tuto teorii rozvíjí další nadšenec: „To, že se zde vyskytuje hodnota 36 poukazuje na jednu z nejunikátnějších a božských astrologických Yanter Navagraha."

Zdroj: Youtube

Tradičně je jich devět, jedna pro každou „planetu“, z nichž každá má odlišnou kombinaci devítí čísel. Když se vloží do vody, vytvoří takzvany magický čtverec chránící před nepřáteli a nemocemi. Stále však zůstává záhadnou, jak staré kostky jsou a jak se ocitly v řece ve střední Anglii.

Zdroj:

www.popularmechanics.com, www.interestingengineering.com, www.enigmaplus.cz