Levá přední kamera roveru NASA Perseverance pořídila 12. července fotografii světlého objektu, který někteří lidé přirovnávají k provázku či ke špagetám. Snímek vyvolal na sociálních médiích řadu komentářů, než pracovníci vesmírné agentury potvrdili, že se jedná skutečně o provázek, který zůstal na povrchu Marsu po přistání vozítka Perseverance.

Na video o tomto objevu se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Jak se dostal provázek na Mars?

Jak uvedl později mluvčí mise Perseverance z Laboratoře tryskového pohonu NASA v kalifornské Pasadeně, provázek zřejmě pochází ze samotného roveru. Mohl být možná součástí přistávacího manévru s padákem v únoru 2021, anebo součást sestupného stupně, což je součástka podobná raketovému proudovému pohonu, která slouží k bezpečnému spuštění vozítka na povrch planety. Když Perseverance o čtyři dny později znovu navštívil místo, kde byl provázek spatřen, objekt byl pryč.

Vzhledem k tomu, že se rover Perseverance v oblasti, kde byl provázek nalezen, nenacházel, je možné, že jej tam zanesl vítr. Vozítko se totiž momentálně nachází ve starobylé deltě zvané kráter Jezero, kde hledá známky mikroskopického života. Tento výzkum je dlouhodobý a lidstvo na Zemi touží po tom zjisti, zda mohl být před miliardami let na Marsu život. V kráteru Jezero rover Perseverance původně přistál 18. února 2021.

Zdroj: Youtube

Mise na sociálních sítích

Podivný provázek není prvním záhadným nálezem, rover již na kusy materiálu ze Země, které zůstaly po jeho sestupu na Mars, narazil několikrát. Například podle tweetu z oficiálního účtu roveru pořídily kamery Perseverance v polovině června fotografii úlomku lesklé fólie, který je zatím stále zkoumán.

Zřejmě se jedná o část tepelné přikrývky roveru, který reguluje teplotu a mohl odpadnout během sestupové fáze. Ještě předtím, v dubnu pak Perseverance lokalizovala padák, který použila k přistání na Marsu.

Foto provázku bylo pořízeno 495. den probíhající mise roveru zaměřené na studium rudé planety. Jak je ze snímku patrné, provázek se nachází přímo pod vozítkem Perseverance, v blízkosti jeho kol.

Mise marťanských roverů jsou pod neustálým drobnohledem fanoušků na Zemi. Každý snímek poutá pozornost veřejnosti a většinou již pár dní po zveřejnění něčeho zvláštního se uživatelé sociálních sítí dožadují nových a dalších informací.

Někteří sledující provázek přirovnávali k vlasci anebo ke svazku špaget či provázkovému sýru.

"Já věděl, že Marťani jsou Italové!" napsal jeden uživatel.

"Kolena slabá, dlaně zpocené, na mých solárních panelech už je prach, špagety z Marsu," napsal další po vzoru známého verše z písně Eminema.

Na to, co je provázek skutečně zač, si budeme muset ještě chvilku počkat. Oficiální vysvětlení ze strany NASA stále chybí.

Zdroje:

www.fonetech.cz, kion546.com, edition.cnn.com