Trochu zmatku do vědy

Již na počátku archeologických nálezů spinosaura bylo trošku zmatku. Některé prameny uvádějí, že byly jeho první fosilie objeveny v roce 1912 rakouským amatérským paleontologem původem z Čech R. Markgrafem. Nicméně nález se spíš připisuje německému paleontologu E. Stromerovi, který ostatky z roku 1912 popsal v roce 1915. Tyto fosilie vystavené v muzeu v Mnichově byly zničeny při bombardování během druhé světové a tvor byl známý jen ze Stromerova popisu.

Kosti spinosaura byly znova objeveny až začátkem tohoto století, a to v Egyptě a Maroku. Ostatky byly pojmenovány podle míst nálezů Spinosaurus aegyptiacus (Egypt) a Spinosaurus maroccanus (Maroko). Neví se však, zda je to stejný druh. Někteří paleontologové k aegyotiacusovi řadí i Sigilmassasaura. Jistota mezi badateli nepanovala, ani pokud jde lov, jeho způsob života a velikost. Až výzkum ostatků nalezených v letech 2014-2018 v severoafrické Sahaře potvrdil, že to byl vodní dravec. Upřesnil i jeho rozměry.

Krasavec nebo příšera?

Spinosaur brázdil vodní toky severní Afriky přibližně před 95 miliony lety. Měřil 15-16 metrů a vážil až 7,5 tun. Měl podlouhlou úzkou hlavu, na ní malé zatažené nozdry a tlakové receptory, kterými vnímal pohyb ve vodě, stejně jako třeba krokodýl. Jeho ostré zuby byly šikmé a kuželovité. Krk a trup byly velmi dlouhé. Zadní nohy měl svalnaté, „chodidla“ jako pádla. Přední, tříprsté končetiny byly menší, s ostrými zahnutými drápy. Dokázal jimi zaháknout a rozříznout vodní kluzkou kořist. Ocas byla jedna velká obří ploutev. Volně spojené kosti umožňovaly vlnitý pohyb. Hřbet mu zdobily přes metr a půl vysoké trny ve tvaru lopatek, které sloužily jako plachta. Pravděpodobně jimi také zastrašoval soky a lákal k páření.

Zdroj: Youtube

Domovem spinosaura byly mokřady, břehy řek a vlhké lesy. I když se předpokládá, že lovil i suchozemské živočichy, jeho hlavní potravou byly ryby. Toto obří říční monstrum bylo zcela jistě výborným plavcem a bezpochyby obávaným predátorem. Svým vzhledem, řekla bych, patří k těm "roztomilým" dinosaurům.

Zdroje: paulsereno.uchicago.edu, www.bbc.com