Dinosauři byli před 145 až 66 miliony let vládci nejen země, ale i oblohy. Nový výzkum navíc ukázal, že ovládali také vodní říši. Zejména Spinosaurus aegyptiacus, který patřil mezi největší známé masožravé dinosaury, byl vodní tvor s obří ocasní ploutví ideálně přizpůsobenou pro plavání. Přitom moderní filmy jako třeba Jurský park 3 ukazovaly dosud spinosaura coby suchozemského superpredátora útočícího na Tyrannosaura rexe. Díky objevu jeho pružné a dokonalé ocasní ploutve však byla tato tvrzení vyvrácena a potvrzeno, že se jednalo o nebezpečného vodního predátora. Samotný objev měl však i mnoho odpůrců, kteří se snažili na matematických experimentech dokázat, že kdybyste dali spinosaura dali do vody, neplaval by.

Na tomto dokumentu se můžete přesvědčit, jak na tom byl spinosaurus s plaváním.

Zdroj: Youtube

Nové fosilie poskytly studijní materiál

V dubnu loňského toku byl v časopise Nature publikován článek Tail-Propelled Aquatic Propulsion in a Theropod Dinosaur, který byl postaven na nových fosilních objevech a roboticky řízených modelech, za nimiž stojí harvardští profesoři Stephania E. Pierceová a Georg V. Lauder.

Článek Nizara Ibrahima z detroitské univerzity zmiňuje, že jejich objev byl učiněn zejména díky novým fosiliím, protože ty, které byly dosud vědeckému světu k dispozici a objevil je německý paleontolog Ernst Stromer, byly většinou zničeny během druhé světové války. Nové fosilie objevil právě autor článku Nizar Ibrahim v Maroku v roce 2014 a 2018 ve sladkovodních sedimentech. Kolem těchto fosilií byly nalezeny i zbytky dalších živočichů, včetně coelacantů, velkých ryb, které existovaly již v dobách dinosaurů. Zkameněliny poskytly rozsáhlý studijní materiál. Nejvíce ceněné jsou pak ocasní obratle s metrovými trny, které jako by tvořily rozšířené pádlo. A právě tento objev se stal těžištěm nového výzkumu. Pracovní hypotéza byla, že spinosaurus používal ocas k plavání ve vodě.

Spinosaurus mohl plavat stejně jako krokodýl?

Stephania Pierceová, kurátorka paleontologie obratlovců v Muzeu srovnávací zoologie, na ocase poté objevila mnoha dalších zajímavostí, jako například jeho "ploutvovitou strukturu", která se nevyskytuje u žádného jiného dinosaura. "Má neobvyklou morfologii. Při postupu ocasem dolů se obratle přestávají vzájemně propojovat a ostny se prodlužují a vytvářejí ocas s velkou plochou," řekla Pierceová, která se domnívá že proto byly spojeny svaly nebo jinou měkkou tkání, aby se mohly mnohem volněji ohýbat.

Na základě poznatků byl vytvořen model ocasu, doplněný o horní ploutev, která zakrývala tyto metrové kostěné trny. Takto vytvořený ocas pak vědci připojili k robotickému ovladači, aby zjistili, že pouhým pohybem tam a zpět byl ocas schopen simulovat plavání.

V Casablance pak dovedli objev do ještě větší dokonalosti, když pro srovnání ocasu spinosaura vymodelovali také ocasy krokodýla, salamandra a dalších dvou suchozemských dinosaurů. To definitivně potvrdilo jejich domněnku, že jeho plochý a velmi ohebný ocas byl stvořen k plavání. Je velmi podobný ocasu krokodýla.

Další meta: Rychlost

Věřme nyní, že další výzkum odhalí více podrobností o spinosaurově pohybu ve vodě. Zatím pouze víme, že dobře plaval. Nevíme ale, jak rychle, což u jeho obřích rozměrů bude jistě zajímavým odhalením. Zatím se totiž zdá, že nově nalezené zkameněliny patří malému, asi „jen“ 10metrovému spinosaurovi, u něhož se předpokládá rychlost asi dva a půl metru za sekundu. Bude i výsledný objev srovnatelný s rychlostí, jakou dokáže vyvinout krokodýl?

Zdroje: www.nationalgeographic.com, www.futurity.org, www.google.com