Sklenička kvalitního vína denně je údajně prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Neradujte se ale předčasně, protože to rozhodně není díky alkoholu, ale vysokému obsahu antioxidantů, které se nachází v hroznovém víně.

Jmenují se polyfenoly, a umí zlepšit funkci vnitřní výstelky srdce. Zároveň mají schopnost zvýšit hladinu ochranného zdravého cholesterolu. 

Snížené riziko srdečních onemocnění bylo zaznamenáno u osob, které pili nealko víno.

Co říká věda

Výzkum vědců z Univerzity Anglia Ruskin vyvrátil mýtus, že alkoholické víno je zdraví prospěšné. Výzkumníci analyzovali data od 450 000 testovaných dobrovolníků ve věku od 40 do 69 let. 

Lidé, kteří pili až 11 sklenic vína týdně, vykazovali snížení ischemické srdeční choroby o 40 %.

„Přestože naše studie potvrdila, že víno snižuje riziko onemocnění ischemickou chorobou srdeční, nepodporujeme tvrzení, že alkohol je v jakýchkoliv dávkách zdraví prospěšný. Překvapily nás naopak pozitivní účinky nealkoholického vína, které se tak jeví jako nejlepší pomocník proti tomuto kardiovaskulárnímu onemocnění,“ vysvětlil vedoucí výzkumník studie Rudolph Schutte pro deník Daily Mail

Účinky vína

Víno lidstvo s oblibou konzumovalo již 6000 let před naším letopočtem. Popíjelo se v Gruzii, Íránu, a pak se stalo oblíbeným nápojem Řeků a Babyloňanů. Následně se dostalo víno do Itálie k Římanům, kteří ho rozšířili do Francie a Německa.

Blahodárných účinků má chutný mok celou řadu. Snižuje krevní tlak, snižuje výskyt diabetu a srdečních onemocnění, působí jako prevence rakoviny prostaty, tlustého střeva a ženských orgánů.

Sklenka vína také snižuje riziko neurodegenerativních onemocnění mozku, jako je demence a Alzheimerova choroba. 

Přidejte petržel

Možná nechápete souvislost vína a petržele, ale právě tato kombinace je v receptu na srdeční víno velmi zásadní. Známá bylinka a koření totiž podporuje zdraví srdce a působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Působí také jako prevence žaludečních vředů.

Petržel má v sobě mnoho vitamínů a vysoký obsah kyseliny listové, která snižuje hladinu homocysteinu, čímž chrání srdce. Známá rakouská bylinkářka a spisovatelka Marie Treben doporučuje vlastní domácí recept na tento blahodárný chutný nápoj, který podle ní zlepšuje i depresi.

Srdeční víno receptura

Ingredience: 

1 litr červeného vína nebo bílého přírodního vína
10 kusů petrželové natě (stonky i s listy)
1 až 2 lžíce vinného octa
300 gramů pravého včelího medu

Postup:

Do 1 vína (červené/bílé) vložíme 10 stonků petržele i s listy, přidáme 1- až 2 lžíce vinného octa. Přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut na mírném ohni. Poté přidáme 300 gramů pravého včelího medu a vaříme dalších 5 minut. Připravíme si čistou sklenici vypláchnutou trochou tvrdého alkoholu a nalijeme do ní horké víno, které scedíme. Případný kal není vůbec škodlivý a nemá vliv na kvalitu nápoje.

Dávkování:

Pacienti užívají toto víno při různých srdečních slabostech, nebo také při angině pectoris. Stačí 1 polévková lžíce denně, lepší jsou 2-3 lžíce v průběhu dne.

 Zdroje: www.recepty.cz, www.novinky.cz