Stalin svou dceru velmi miloval. „Byl rád, když mě měl u sebe, ale nefungovalo to, protože nikdo nemohl zapadnout do jeho způsobu života,“ vzpomínala Světlana v knížce Stalin, čekání na Hitlera. Trávil s ní čas, ale úředničina mladou slečnu přece jen nebavila. To Stalina uráželo, myslel si, že svou dceru nudil. Vztah mezi těmi dvěma byl komplikovaný i proto, že Stalin byl po sebevraždě své manželky čím dál tím osamělejší a utrápenější.

Nucené studium historie a zakázaná láska

Josef Stalin zasáhl do Světlanina života zásadním způsobem hned dvakrát. Nejprve ji zakázal studovat literaturu, místo toho ji poslal na historii.

Podruhé když se v 16 letech zamilovala do o 22 let staršího židovského filmaře Alexeje Kaplera. Tento muž ji otevřel dveře do světa kultury, dával ji číst knihy a ona jím byla učarovaná.

Když se Stalin dozvěděl, s kým se Světlana stýká, rozzuřil se. Přece jen si pro svou dceru představovat spíše spořádaného ruského komunismu. Bez zaváhání ho nechal odsoudit k deseti letům ve dvou různých gulazích. Vymyslel si, že byl britským špionem. (Zdroj: zoommagazin.iprima.cz)

Nešťastná manželství

V 19 letech se Světlana provdala za dalšího nápadníka – Žida Grigorije Morozova a porodila své první dítě. Manželství však nebylo šťastné: Světlana tvrdila, že podstoupila tři bolestivé potraty, načež se rozhodla uprchnout. Sama údajně řekla že „nikdy nebyla zvyklá na rodinný život, proto bylo snadné ho rozbít.“ Stalin se z rozvodu radoval. (Zdroj: plus.rozhlas.cz)

Dalšího muže už jí měl zajistit sám otec. Jurij Ždanov byl synem člena politbyra, a tak přesně podle jeho představ. Ani toto manželství nebylo šťastné. Světlana podruhé otěhotněla a porodila dceru Jekatěrinu. Byla však stále více nemocná, projevila se u ní toxikóza, která postihla její ledviny, a navíc měla velké problémy s manželovou tchýní. I proto ji Stalin povolil rozvod a sám o necelý rok později zemřel.

Život pod kontrolou

Ani poté neměla Světlana klid. Pro stát představovala potencionální nebezpečí, a tak byla dlouhou dobu sledována a odposlouchávána. Všichni se na ni dívali skrz prsty a ona se nedokázala zbavit stínu svého otce.

Útěk ze SSSR

Po dalším manželství se v SSSR seznámila ještě s jedním klíčovým mužem jejího života, indickým komunistou Bradžéšem Sinhem. V té době ještě nevěděla, že ji zajistí cestu na svobodu. Tento muž byl těžce nemocný, a nakonec umřel Světlaně v náručí. Ta byla velmi nešťastná, ale nelenila, a u vedení SSSR si vymohla možnost pohřbu. Pod touto záminkou vycestovala do Indie, kde se dostala na americké velvyslanectví, a odtud do exilu.

Tam těžila z jejích pamětí a napsaných knih, na kterých vydělala několik milionů dolarů.

V New Yorku dokonce uspořádala tiskovou konferenci, kde odsoudila otcův režim. Doživotní role Stalinovy dcery se i se změněným jménem nikdy nezbavila, a i proto na konci života už odmítala hovořit rusky.

Zemřela roku 2011 na rakovinu tlustého střeva. Bylo jí 85 let.

(Zdroj: cs.wikipedia.org)