Posilovač jater 

Šťavel kyselý neboli oxalis acetosella obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. V listech této bylinky najdeme velké množství bílkovin, sacharidů, kyseliny šťavelové a slizu. 

Listy šťavele mají tvar trojlístku. Během deště se listy a kvítky bylinky sklopí a vytvářejí zvonečky bílého zbarvení. Dalšími látkami, které v listech šťavele najdeme, jsou enzymy a minerální látky. 

Pokud by vás na této bylince odrazovala prvotně nakyslá chuť, doporučuje se kyselost před použitím neutralizovat za pomoci mléka nebo vajec. 

Použít však můžete také smetanu či sýr. Všechny tyto produkty na sebe vážou právě kyselinu šťavelovou, která za kyselostí této bylinky stojí. 

Šťavel kyselý můžete použít v případě, že vás trápí časté pálení žáhy, čerstvě lisovanou šťávou z této bylinky je možné potírat zevní rakovinové útvary, své uplatnění najde také při léčbě žloutenky jako skvělý posilovač jater. Látky obsažené v bylince navrací játrům původní sílu a vitalitu.

V plné síle

Kromě jater je šťavel kyselý bylinkou vhodnou k posílení ledvin. Šťavel je přírodním lékem na všechny kožní obtíže. Své využití však najde tato bylinka také v kuchyni. 

Zdravotní výhody šťávy ze šťavele:

Zdroj: Youtube

Přidat ji můžete do salátů, rizota nebo nákypů. Pokud chcete účinky šťavele okusit na vlastní kůži, je nejvyšší čas si ho nasbírat. Bylinka, která vypadá jako trojlístek, je nyní v plné síle. 

Šťavel kyselý kvete od dubna do května. Lístky šťavele je ale možné sbírat až do podzimu. Květy šťavele poměrně rychle vadnou, pokud je nevyužijete ihned po natrhání, doporučuje se nechat je zamrazit. 

Nejčastějším a nejjednodušším způsobem, jak tuto zázračnou bylinku konzumovat, je čaj. Ten si snadno a rychle připravíte v pohodlí svého domova. Nutno podotknout, že tuto bylinku nelze sušit. 

I čaj se proto připravuje z čerstvých lístků. Jednu polévkovou lžíci čerstvých listů zalijte půl litrem horké vody. Nechte přibližně 10 minut louhovat a následně sceďte. Čaj je možné popíjet teplý i studený. 

Aby si zachoval všechny nutriční látky, doporučuje se čaj nesladit. S množstvím šťavele není radno si zahrávat. Důvodem je kyselina šťavelová, která na sebe váže důležité minerály. 

Zdroje: www.biokado.cz, temata.rozhlas.cz, www.celostnimedicina.cz