Kerblík třebule (Anthricus cerefolium) je od pradávna známá u nás v Čechách jako stokláska. Listy jsou zářivě zelené a tvarem připomínají kapradí. Kvítky jsou drobné a bílé. Roste v nížinách i na vyšších místech.

Jednoletá bylinka nevyžaduje náročnou péči, může růst na zahrádce, balkoně nebo v bytě. V mnoha zemích se používá běžně v kuchyni a je známá pro svou originální chuť a vůní. Používá se čerstvá nebo mražená, protože při sušení ztrácí svou chuť i vůni. 

Zdroj: Youtube

Zdravotní benefity

Po dlouhá staletí se tato bylina používá k léčení mnoha neduhů. Spektrum využití je ohromné. Kerblík ulevuje při běžné chřipce a nachlazení, trávicích potížích, ale má také velké detoxikační a regenerační schopnosti.

Bylinka má v sobě vysoký obsah vitamínů, minerálů a dalších blahodárných látek. Je zdrojem vitaminu C, A, hořčíku, železa, flavonoidů, hořčinů, glykosidů, éterických olejů a karotenů.

Očistné účinky stoklásky jsou významné zejména pro játra, žlučník a ledviny. Zlepšuje prokrvení ledvin, krevní oběh a odvádí z těla toxické látky. Významná je její schopnost snížit vysoký tlak.

Dále bylinka čistí krev, zlepšuje krevní oběh, vyhlazuje vrásky, pomáhá odbourávat tuk při redukčních dietách, povzbuzuje zdravé zažívání, a výrazně pomáhá při vysokém krevním tlaku. 

U nemocných osob, kteří se léčí s vysokým tlakem dokáže údajně rostlinka zastoupit předepsané léky na snížení tlaku. To znamená, že si pacient může sám vyzkoušet zcela přírodní léčbu bez vedlejších účinků. 

„Kdysi se kerblík dával kojícím matkám na podporu tvorby mléka a smíchaný se sádlem se užíval na vředy, otoky a bolavé klouby. Obsahuje velké množství vitaminu C, z minerálních látek železo a hořčík, dále flavonoidy, glykosidy, éterické oleje a další zdraví prospěšné látky. Nálev z kerblíku podporuje trávení, zvláště účinný je při žaludečních problémech, nadýmání a průjmu. Pomáhá taky upravit krevní tlak. Osvědčil se při onemocnění kloubů, zánětech močového ústrojí a ledvin, působí močopudně a podporuje snadnější vylučování. Je vhodný při redukčních dietách, detoxikuje a regeneruje organismus, jemně čistí především játra, ledviny a žlučník. Pomáhá i při silném kašli a dýchacích potížích,“ vysvětlil bylinkář Martin Kolár pro living.iprima.cz.

Sběr bylinky

Listy se sbírají těsně před vykvetením. Léčivka se používá výhradně čerstvá. Popřípadě se dá zamrazit a uchovávat v mrazáku. Obvykle se nesuší, protože tím přichází o chuť i vůni. Její chuť a vůně připomínají anýz.

Zázračný nálev

Čaj z kerblíku připravíme z několika lístků bylinky a 250 mililitrů vroucí vody. Po zalití horkou vodou ponechte louhovat 10 až 15 minut. Denní dávka by neměla přesáhnout 5 gramů. Doporučuje se během kúry pít hodně čisté vody, protože bylinka vysušuje. 

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.e-herbar.info