66letý Tasker se živí pokládáním koberců, avšak historie je jeho velkým koníčkem. Když v roce 2004 navštívil Egypt, jeho pozornost zde upoutaly starověké předměty prezentované jako nádobky na oční make-up. "Klidně to ale mohly být také kamenné válečky, které byly původně součástí složitějšího stroje," vysvětlil Tasker. Zanedlouho začal svou vizi rozvíjet do hloubky a po čase sestrojil zařízení, jež je podle jeho slov schopné unést jakoukoli hmotnost.

Inspirace z Bible

Vyšel přitom ze zmínky proroka Ezechiela, který v Bibli popisuje "Boha neseného cherubíny se čtyřmi křídly a chodidly ve tvaru telecích kopyt". Podle Taskera mohlo jít o symbolický popis stroje, jehož technologii obyčejný starověký člověk nerozuměl, a tak mu připsal božské vlastnosti. "Čtyři křídla jsou dřevěné desky pohybující se po obou stranách a chodidla jsou podložky podpírající těžiště břemene. Vyvolává to dojem, že stroj popírá gravitaci, ale je to jen optický klam," domnívá se Tasker.

Jeho zařízení využívá vahadlo, o němž je dokázáno, že ho používali už staří Egypťané, a také samozřejmě válečky, které v Egyptě sám objevil. V následujícím videu Tasker názorně předvádí, jak mohl takový stroj fungovat:

Zdroj: Youtube

Taskerův stroj lehce unese třetinu tuny, ale teoreticky by snesl jakékoli těžší závaží. Válečky byly podle kutila promazávány živočišným tukem, aby se lépe otáčely a nedrhly. Jediný problém je, že se stroj dá přesouvat z místa na místo jen velmi pomalu - za den s ním urazíte jen asi 2 a půl kilometru. K jeho posunování však stačí síla několika chlapů.

Postavili Stonehenge Egypťané?

Uvedený princip mohl být podle Taskera využíván v Egyptě ke stavbě pyramid a není vyloučeno, že ho znali i stavitelé komplexu Stonehenge. Této myšlence přitakává egyptolog Laird Scranton, který se na základě vlastního výzkumu domnívá, že egyptští kněží cestovali do různých míst Evropy, aby tam založili nová centra vzdělanosti a naučili místní obyvatele zemědělství. Dostali se prý až do skotského Orkney.

Taskerova teorie vyvolala ve vědeckých kruzích pozitivní odezvu. Pochválil ji například inženýr Shaun Whitehead, který se léta zabýval výzkumem Cheopsovy pyramidy. "Často mě oslovují lidé, kteří přicházejí s vlastními představami o tom, proč a jak byly postaveny velké prehistorické stavby. Dávám si pozor, abych některé z nich bezdůvodně neodmítl, ale většinou jde o nepraktické nebo nerealizovatelné nápady. Tasker však prokazuje velmi kreativní a praktickou inženýrskou mysl," uvedl Whitehead.

Zdroje: www.bbc.com, www.dailystar.co.uk/, www.mirror.co.uk