Ve středověku byla žena považována za majetek muže. Za svobodna se zodpovídala otci, případně poručníkovi či nejstaršímu bratrovi. Jakmile se vdala, o jejím životě rozhodoval manžel. Panenství bylo bráno nejen jako symbol čistoty, pokory a dobrých mravů, ale především bylo zárukou, že dítě narozené v prvním roce po svatbě vyšlo z manželského lože a je právoplatným dědicem.

Panenství se tak stalo vyhledávaným obchodním artiklem. Ve vyšších kruzích byla cennější ta nevěsta, jež si svůj „věneček" střežila, nebo o ní alespoň nekolovaly klepy, že je „povolná". Jedním ze znaků, že je dívka pannou, mělo být její chování. Měla být bázlivá, skromná a stydlivá. Jasným důkazem ale mělo být znečištěné povlečení po svatební noci.

Panenství ve středověku

V tom byl ale problém. Panenská blána může být narušena řadou nesexuálních aktivit, jako je namáhavá práce, jízda na koni nebo gymnastika. Některé ženy se narodí zcela bez ní. Zároveň je také běžné, že ke známému krvácení nemusí při prvním styku vůbec dojít. To muži ve středověku netušili.

Zdroj: Youtube

Pokud tedy žena předpokládala, že by mohl při první manželské noci nastat problém, ať z důvodu své neuhlídané vášně nebo fyzických predispozicí, obrátila se na babské rady, které ztracené panenství měly na oko vrátit.

Lékařská sbírka autorky Troty ze Salerna z 12. století radí, aby „každá dívka, kterou hloupost, tajná láska a plané sliby přiměly rozevřít nohy, smíchala namletý cukr, vaječný bílek, kamenec a dešťovou vodu, v níž se vařila máta či jiné byliny. Do roztoku měla namočit měkkou a savou látku a s ní si několikrát denně otírat své intimní partie." Věřilo se, že dané ingredience dokáží zúžit pochvu. Následně si měla dívka na stydké pysky nasadit pijavici, která způsobila mírné krvácení.

Mezi další doporučení patřilo vložení vosku do pochvy, jenž měl vytvořit odpor či pomáda z tuku a rozdrceného skla. Méně bolestivý trik spočíval v tom, že nevěsta si měla svou svatební noc naplánovat na období, kdy menstruovala nebo si měla pořídit ampulku se zvířecí krví a tu pod rouškou noci rozlít na prostěradlo.

Testy panenství ve středověku

Muži si však uvědomovali kreativitu žen. Proto vymysleli další metody, jak dívčino panenství ověřit. Text ze 13. století De secretis muleirum uvádí, že se stačí podívat na moč. Panenská je „čirá a průzračná až jiskřivá a vylučována s jemným syčením."

Velmi rozšířená byla zkouška sítem. Věřilo se, že pokud ho drží neposkvrněná dívka, voda neproteče. I ta se však dala zfalšovat. Stačilo, aby se jemné sítko vymazalo tukem z ovčí vlny. Ten vodu spolehlivě zadržel.

Zdroj:

www.medievalists.net, www.thehistorycorner.org, www.historyundressed.com