Nechutné středověké pokrmy: Nejhorší byl „odpadkový“ guláš. Toto bychom dnes rozhodně nepozřeli

Natálie Borůvková | 4. 3. 2023

Ve středověku se připravovala řada pokrmů z ingrediencí, které bychom dnes mohli považovat za nechutné a nevábné. Jedním z takových pokrmů byl "odpadkový guláš". Patřil k nejhorším jídlům, které středověk nabízel. 

"Odpadkový" guláš

"Odpadkový“ guláš byl druh guláše, který se připravoval ze zbytků masa, zeleniny a dalších ingrediencí. Zbytky se často sbíraly v kuchyni a házely se do velkého hrnce. Cílem bylo vytvořit vydatný a "výživný" pokrm, který by nasytil co nejvíce hlav. 

Název "odpadkový" guláš dostal tento pokrm ze zcela zřejmého důvodu. Připravoval se ze surovin, které byly určené k vyhození. 

Přesný recept k jeho přípravě se lišil podle regionu a kuchaře. Obvykle však obsahoval směs hovězího, vepřového a kuřecího masa, vnitřnosti a samozřejmě zbytky zeleniny, jako je mrkev, cibule či brambory. Přísady se často vařily několik hodin ve velkém hrnci nebo kotli na otevřeném ohni, což dodalo guláši typickou chuť.

V guláši nesmělo chybět koření jako mletý pepř, skořice, hřebíček, muškátový květ, petrželka a šalvěj. Přidával se také chléb, předem namočený do vývaru. Nakonec se vše dochutilo zázvorem, trochou kyselého hroznového džusu a solí.

Nechutné středověké pokrmy 

Dnes bychom "odpadkový" guláš jen ztěží pozřeli, ve středověku však lidé museli využít každou surovinu, jež měli k dispozici.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Kromě guláše z "odpadků", který byl nejhorším středověkým jídlem, nabízela tamní kuchyně mnoho dalších pokrmů. I ty však byly často ze surovin, které bychom dnes považovali za nechutné. Minimálně by pro nás byly neobvyklé. Velká řada pokrmů se připravovala z vnitřností. Vnitřní orgány zvířat byly levnější a dostupnější než samotné maso.

Jedním z takových pokrmů, připravený z vnitřností byl například Haggis. Pocházel ze Skotska, kde je dodnes národním jídlem. Haggis byl obdobou slaného nákypu, který se připravoval z ovčího srdce, jater a plic. Rozemlely a smíchaly se s ovsem, kořením a vývarem. Celá směs se vložila do ovčího žaludku a několik hodin se dusila.

Dalším pokrmem, který se může zdát dnešním lidem zvláštní, je "úhoř v zelené omáčce". Podával se především ve středověké Anglii. Základ tvořili pošírovaní úhoři, kteří se podávali s omáčkou z listů šťovíku, cibule a bylinek. Omáčka dodávala pokrmu lehce nakyslou chuť, která byla ve středověké kuchyni velmi ceněná.

Středověká kuchyně zahrnovala také dezerty jako hrachový puding a sladkou kaši, připravovanou z vařené pšenice ochucené medem, kořením a sušeným ovocem.

Jaké tresty ve středověku hrozily za padělání peněz. Takovou hrůzu si ani nedokážeme představit
Magazín

Jaké tresty ve středověku hrozily za padělání peněz. Takovou hrůzu si ani nedokážeme představit

Středověká kuchyně byla velmi rozmanitá a často využívala ingredience, které by v dnešní době jistě šokovaly nejednoho strávníka. Tyto pokrmy však byly ve své době vysoce ceněné, a to zejména pro svou výživnost a schopnost využít všechny části zvířat nebo rostlin.

Nechutná hygiena v mongolské hordě:  Praktiky starých Mongolů byly odporné i na středověk
Magazín

Nechutná hygiena v mongolské hordě: Praktiky starých Mongolů byly odporné i na středověk

Ke každému pokrmu se podávalo pivo, které bylo ve středověku považováno za zdravější nápoj než voda. Vařilo se nejprve z bílé pšenice a ječmene, později se do něj začal přidávat chmel a bylinky. 

Zdroje: www.interesly.com, www.huffpost.com, www.cracked.com

Tagy bylinky guláš ingredience koření maso omáčka pokrm pšenice středověk zelenina