"Odpadkový" guláš

"Odpadkový“ guláš byl druh guláše, který se připravoval ze zbytků masa, zeleniny a dalších ingrediencí. Zbytky se často sbíraly v kuchyni a házely se do velkého hrnce. Cílem bylo vytvořit vydatný a "výživný" pokrm, který by nasytil co nejvíce hlav. 

Název "odpadkový" guláš dostal tento pokrm ze zcela zřejmého důvodu. Připravoval se ze surovin, které byly určené k vyhození. 

Přesný recept k jeho přípravě se lišil podle regionu a kuchaře. Obvykle však obsahoval směs hovězího, vepřového a kuřecího masa, vnitřnosti a samozřejmě zbytky zeleniny, jako je mrkev, cibule či brambory. Přísady se často vařily několik hodin ve velkém hrnci nebo kotli na otevřeném ohni, což dodalo guláši typickou chuť.

V guláši nesmělo chybět koření jako mletý pepř, skořice, hřebíček, muškátový květ, petrželka a šalvěj. Přidával se také chléb, předem namočený do vývaru. Nakonec se vše dochutilo zázvorem, trochou kyselého hroznového džusu a solí.

Nechutné středověké pokrmy 

Dnes bychom "odpadkový" guláš jen ztěží pozřeli, ve středověku však lidé museli využít každou surovinu, jež měli k dispozici.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Kromě guláše z "odpadků", který byl nejhorším středověkým jídlem, nabízela tamní kuchyně mnoho dalších pokrmů. I ty však byly často ze surovin, které bychom dnes považovali za nechutné. Minimálně by pro nás byly neobvyklé. Velká řada pokrmů se připravovala z vnitřností. Vnitřní orgány zvířat byly levnější a dostupnější než samotné maso.

Jedním z takových pokrmů, připravený z vnitřností byl například Haggis. Pocházel ze Skotska, kde je dodnes národním jídlem. Haggis byl obdobou slaného nákypu, který se připravoval z ovčího srdce, jater a plic. Rozemlely a smíchaly se s ovsem, kořením a vývarem. Celá směs se vložila do ovčího žaludku a několik hodin se dusila.

Dalším pokrmem, který se může zdát dnešním lidem zvláštní, je "úhoř v zelené omáčce". Podával se především ve středověké Anglii. Základ tvořili pošírovaní úhoři, kteří se podávali s omáčkou z listů šťovíku, cibule a bylinek. Omáčka dodávala pokrmu lehce nakyslou chuť, která byla ve středověké kuchyni velmi ceněná.

Středověká kuchyně zahrnovala také dezerty jako hrachový puding a sladkou kaši, připravovanou z vařené pšenice ochucené medem, kořením a sušeným ovocem.

Středověká kuchyně byla velmi rozmanitá a často využívala ingredience, které by v dnešní době jistě šokovaly nejednoho strávníka. Tyto pokrmy však byly ve své době vysoce ceněné, a to zejména pro svou výživnost a schopnost využít všechny části zvířat nebo rostlin.

Ke každému pokrmu se podávalo pivo, které bylo ve středověku považováno za zdravější nápoj než voda. Vařilo se nejprve z bílé pšenice a ječmene, později se do něj začal přidávat chmel a bylinky. 

Zdroje: www.interesly.com, www.huffpost.com, www.cracked.com