Schodiště a studny Chand Baori leží v Abhaneri, malebné vesnici v Rádžasthánu v Indii, ale my je známe spíše z několika filmů, které se zde natáčely. Chand Baori nechal postavit král Čanda z dynastie Nikumbh a zasvětil ji Hašat Matě, bohyni radosti. Přestože se toto 1000 let staré místo objevilo v super úspěšných filmech, které zhlédly miliony lidí po celém světě, jeho popularita se nezvedla a stále zůstává v Indii méně známým turistickým místem ve státě.

O samotné stavbě Chand Baori ani přilehlého chrámu Haršat Mata nebyly nalezeny žádné epigrafické důkazy, ale podobné řezbářské styly a práce s terasovitými chrámy obě místa spojují a datují do 8. až 9. století.

Závlaha v časech sucha

Chand Baori bylo postaveno v letech 800 až 900 n. l. králem Čandou, ale o jeho skutečném významu coby nejhlubšího schodiště v Indii, a pravděpodobně i na světě, ví málokdo. Stupňovitá studna sahá až do hloubky 30 m do země.

Třináctipatrová sochařská památka slouží dokonce jako tradiční systém pro uchování vody, protože leží v suché oblasti, kde letní teploty přesahují až 40 stupňů.

Podobné stupňovité studny, kterým se také říká baoli, baori a vav, se běžně vyskytují v některých částech Rádžasthánu a Gudžarátu. Tato technika sběru vody poskytovala v době jejího nedostatku vodu nejen vesničanům, ale i turistům, a kdysi na těchto schodech nacházeli úlevu od namáhavých nočních cest i poutníci. Traduje se, že místní obyvatelé se na schodech scházeli na komunitních setkáních, kulturních představeních nebo společenských setkáních, proto zde nechybí ani obrovské jeviště pro vystoupení. Některé části stavby jsou ale pro turisty zablokovány.

Podobně byla voda sbírána a uchovávána na horší časy v několika civilizacích včetně civilizace v údolí Indu i jinde.

Kromě zásobárny vody však místo hrálo významnou roli při náboženských nebo obřadních aktivitách.

Na spletité a úzké chodiště Chand Boari se podívejte na tomto videu:

Zdroj: Youtube

Zásobárna podzemní vody i sídlo královské rodiny

Studna Chand se schodištěm dosahují hloubky 19,8 metru a místo je ohrazeno sloupovými verandami. Z východu, západu a jihu má dvojité schodiště o 3 500 schodech ve tvaru obrácené pyramidy. Klikatě vzorované schody vedou rovnoběžně s okrajem baori. Voda se pak shromažďuje v obrovském ústí studny a pak stéká po schodech dolů, kde voda prosakuje pórovitými horninami do podzemí a doplňuje zásoby podzemní vody.

Zajímavé je i to, že teplota na dně studny je o pět až šest stupňů nižší než teplota v regionu, což je mimo jiné způsobeno i přirozeným světlem a vzduchem. Na dně studny se proto pořádala komunitní shromáždění místních obyvatel v období velkých veder.

Samozřejmě zde nechybí ani typická výzdoba – v několikapatrové chodbě jsou výklenky s modlami a na jedné ze stran stavby je i pavilon s místnostmi, kde kdysi sídlila královská rodina.

Návrat zašlé slávy

Stavba byla nedostatečně udržována, a to i přesto, že se na místě vystřídali různí vládci, včetně Britů. Právě pro úroveň zchátrání nepatří tato jedinečná stavba k hlavním turistickým atrakcím v jinak nekonečně atraktivní Indii. V roce 1955 převzal areál Archeologický průzkum Indie (ASI), aby se o něj staral a vrátil mu zašlou slávu. Od té doby jsou zde pořádány dvoudenní festivaly, které sem lákají domácí i zahraniční turisty.

Schody Chand Baori v té době ožijí a jsou vyzdobeny všemi barvami, které jen dokreslují nejrůznější kulturní vystoupení.

Zdroje:

www.thebetterindia.com

en.wikipedia.org/wiki/Chand_Baori