Jáma s dokonale kulatým ústím otevírající se zničehonic uprostřed pouště působí na poutníka opravdu děsivým dojmem. Jde přitom o ryze přírodní útvar, na jehož vzhledu se nepodepsala lidská ruka ani mimozemšťané. Místní obyvatelé však mají o jeho původu a účelu jasno: jde o jámu vedoucí do pekla, která vězní zlé džiny.

Přesto se sem v minulých letech vydalo několik amatérských expedic, aby záhadnou studnu prozkoumaly. Nikomu se však nepodařilo sestoupit až na dno - v hloubce okolo 50 metrů vzduch řídne a průzkumníci nemohou pokračovat bez moderního vybavení. Úspěšnou misi podnikla teprve skupina ománských vědců vedená Mohammadem Al-Kindim. Na dno vkročilo sedm členů výpravy, zatímco ostatní zůstali nahoře a zajišťovali lana.

Vodopády uprostřed pouště

Ukázalo se, že studna sahá do hloubky 130 metrů a ukrývá se v ní zcela jiný svět, než jaký nabízí vyprahlý povrch okolní pouště. Výpravu překvapily divoké vodopády a oslňující krasové jevy. Ze dna se zdvihají obrovské devítimetrové stalagmity, mezi nimiž lze najít množství jeskynních perel.

Na dně údajně pekelné prohlubně se zabydlel i život. Sídlí zde zvláštní, téměř průhlední hadi a také žáby, ptáci, ještěrky i různé druhy brouků. Jen po zlých džinech není ani památky. Mohammad Al-Kindi se ostatně podle svých slov obával něčeho zcela jiného než nadpřirozených bytostí. "V Jemenu od roku 2014 zuří občanská válka a piloti občas hážou bomby do prohlubní a jeskyní, protože se v nich mohou schovávat lidé," vysvětlil geolog.

Do pozoruhodného světa pod povrchem pouště vás zavede následující reportáž:

Zdroj: Youtube

Výzkum zdaleka nekončí

Jediné, co požitek z návštěvy tajemného místa trochu kazilo, byl zápach rozkládajících se těl uhynulých živočichů. Jinak zde ale průzkumníci neshledali nic nebezpečného. Vyvrátili také pověru, že je voda ve studni jedovatá. "Vypil jsem téměř celou lahev, a jsem stále naživu," směje se Al-Kindi. "Je to čerstvá, úplně normální voda." Odebrané vzorky vody a hornin v současné době vědci blíže zkoumají v laboratořích.

Záhadou zatím zůstává, kdy a jakým způsobem se jáma vytvořila. Podle vědců může být stará až několik milionů let. Podobné útvary vznikají v důsledku eroze podzemních dutin, která může způsobit náhlý propad horniny hluboko pod úroveň povrchu. Zda to byl případ i jemenské studny, musejí vědci teprve ověřit.


Zdroje: https://www.livescience.com/, https://www.atlasobscura.com/, https://www.bbc.com/