Novodobí badatelé z výšky

Zveřejnění bohatého zdroje milionů snímků různého rozlišení, které Google Earth pořídil a pořizuje pomocí družic, z letadel, dronů a dokonce balónů, často vyvolává rozruch a otázky nejen ve vědecké obci, ale i mezi miliony obyčejných uživatelů. Fotky jsou i mnohdy archeology nebo jinými badateli využívány pro seriózní výzkum. Také na webové platformě Google Maps pro vyhledávání a plánování tras se občas objeví „záhada“, která je podnětem pro vědecká bádání. Nebo je alespoň třeba pro lovce UFO „zcela jistě důkazem mimozemského života“ a jsou z ní nadšeni.

Jen hrstička z „nej“

Mezi nejzáhadnější a nejzajímavější záběry Google, které vyvolaly senzaci, patří, například, v zemi vyryté geoglyfy ve tvaru svastiky v dálné pustině severního Kazachstánu, nebo 8 500 let staré ve tvaru kruhů v Azraqu, oáze v Jordánu. Zvláštní spirály byly spatřeny v poušti v Egyptě. Věří se, že jsou poselstvím mimozemšťanů nebo bránou alternativního vesmíru. V Novém Mexiku v poušti poblíž Mesa Huerfanita leží uvnitř dvou překrývajících se kruhů dva obrovské diamanty, které prý označují úkryt mimozemské vědecké církve. Úžasných snímků denně přibývá…

Zdroj: Youtube

Záhadný útvar v poušti

Jeden z hezoučkých „nálezů“ Google Maps se nachází na souřadnicích 12°22'13.32 "N, 23°19'20.18 "E. Je to vyvýšený útvar v poušti poblíž vesnice Arawaly v Dárfúru v Súdánu. Je velmi neobvyklý, má tvar lidských – dokonce svůdných – pootevřených rtů. Jejich obrys zvýrazňují černé tečky. Předpokládá se, že plné rty jsou z písku, který však je, na rozdíl od okolního žlutavého, červený. Černé tečky můžou být stromy. Celá ústa jsou dlouhá jeden kilometr! Věří se, že je nevytvořila lidská ruka. Útvar je tedy přirozeného původu. Ale jak a kdy vzniknul a kde se vzal červený písek, se zatím neví. Takový nález přirozeně nadchnul milovníky záhad. Objevily se názory, že tmavá linie mezi horním a dolním rtem je brána do hlubin Země. A ta prý zůstane zavřená, dokud si ústa udrží svůj tvar. Mnohé z „googlovských“ úkazů byly vysvětleny, či mají své teorie. Krásné červené rty ze súdánské pouště na své vysvětlení zatím čekají.

Zdroje: www.express.co.uk, www.livescience.com