Ty největší záhady nám někdy leží přímo pod nosem, respektive pod nohama. Když se vědci za pomoci nejmodernější techniky „podívali", co se skrývá pod legendárním Stonehenge a v jeho okolí, nestačili se divit.

Fascinující svět

Rituální místo, pohřebiště, hvězdárna nebo dokovací stanice pro létající talíře. O vzniku a účelu Stonehenge existuje nespočet hypotéz. Shoda jakžtakž panuje alespoň ohledně stáří stavby. Badatelé její vznik datují mezi roky 2600 a 2400 před naším letopočtem. Už dříve zjistili, že současné menhiry stály uprostřed mnohem většího a staršího kruhu, který měl průměr 110 metrů a tvořil ho hliněný val a příkop, jehož dno zpevňovaly zvířecí kosti. Zdálo se, že archeologové mají splněno a Stonehenge už nechají pouze turistům a fantastům. Omyl.

V posledních letech tam výzkumníci z birminghamské univerzity provedli jedinečný výzkum podloží. Měli k dispozici nejcitlivější podzemní radary a laserové scannery a díky tomu jim před očima vyvstal fascinující dávný svět. „Jednalo se o ojedinělý výzkum, jelikož okolí Stonehenge ještě nikdy nebylo takto detailně prozkoumáno," uvedl Vincent Gaffney z univerzity v Birminghamu.

Vědci si doposud mysleli, že Stonehenge stál osamoceně. Výzkum na ploše zhruba 15 kilometrů čtverečních však ukázal, že legendární kamenný kruh byl doslova obklopen jinými stavbami a v porovnání s nimi měl spíše trpasličí rozměry. Badatelé například objevili základy budovy, která byla dlouhá 33 metrů a stála ještě o 1500 let dříve než Stonehenge. Zhruba dva kilometry daleko pak našli pozůstatky po dalším kamenném kruhu, který po obvodu měřil přes kilometr a tvořilo ho zhruba 100 menhirů vysokých kolem pěti metrů. Pro toto uskupení se vžilo označení Superhenge. Vědci sice před několika týdny oznámili, že Superhenge nebyl z kamenů, ale spíše z obrovských trámů, i tak zůstávají rozměry neolitické stavby ohromující.

O tom, že v okolí města Salisbury na jihu Anglie stálo něco jako neolitický Manhattan, už nikdo nepochybuje. Otázkou zůstává, jaký význam všechny ty stavby měly. K bydlení podle všeho nesloužily...

Zdroj: Youtube