Chutné a zdravé
Švestky jsou sladké šťavnaté ovoce. Někteří lidé z nich připravují marmeládu, ale většina lidí je s chutí konzumuje syrové. Švestky mají celou řadu zdravotních přínosů pro naše tělo.
Domorodí obyvatelé Austrálie používali plody a části stromu švestky k léčbě různých problémů po celá staletí. Lečili jimi komáří štípnutí, kožní vředy, nachlazení, chřipku nebo bolesti hlavy.
Švestky jsou přínosem především pro vysoký obsah vitamínu C, který pomáhá hojit rány, budovat svaly a podporuje zdraví našich cév. Švestky bychom měli konzumovat také v případě, pokud nám záleží na zdraví našich očí.
To ale není všechno. Konzumace švestek přináší našemu tělu celou řadu zdravotních výhod. Švestky slouží jako prevence srdečních chorob. Důvodem jsou fytochemikálie a živiny v nich obsažené, které snižují zánět, který vyvolává srdeční onemocnění.
Švestky nám pomohou s úzkostí. Jedna švestka denně může zahnat úzkost. Důvodem je vysoký podíl antioxidantů v nich obsažený. Pokud má naše tělo nedostatek těchto látek, máme sklony být více úzkostní. Z tohoto důvodu se konzumace švestek jeví jako ta nejlepší cesta.
Zdravotní benefity
Pokud máte problémy s trávením a vyprazdňováním, pak rozhodně sáhněte po švestkách. Ať už syrové nebo sušené, pomáhají švestky navýšit peristaltiku střev a jsou skvělým lékem na zácpu.
Zdravotní přínosy švestek:
Důvodem je vysoký obsah sorbitolu, cukerného alkoholu, který působí v našem těle jako přírodní projímadlo. Švestky jsou skvělou prevencí vysokého krevního tlaku a mrtvice. Draslík obsažený ve švestkách pomáhá regulovat krevní tlak hned dvěma způsoby.
Pomáhá tělu zbavit se sodíku v moči a snižuje napětí ve stěnách cév. Když je váš krevní tlak optimální, máte nižší pravděpodobnost vzniku mrtvici.
Švetsky jsou bohatým zdrojem antioxidantů. Tyto látky chrání tělo před poškozením buněk a tkání, které může způsobit vznik civilizačních nemocí jako jsou cukrovka, Alzheimerova a Parkinsonova choroba a rakovina.
Pravidelná konzumace švestek pomáhá regulovat krevní cukr. Švestky jsou plné vlákniny, která pomáhá zpomalit nárůst hladiny cukru v krvi po konzumaci sacharidů. Mohou také zvýšit produkci adiponektinu, hormonu, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
Pokud dbáte na zdraví svých kostí, pak konzumujte švestky. Odborníci se shodují, že zejména sušené švestky mohou přispívat ke snížení úbytku kostní hmoty, a dokonce pomáhají zachovat potřebné množství.
Zdroje: www.beatoapp.com, www.medicinenet.com, www.bbcgoodfood.com