Futurolog Ian Pearson se domnívá, že už v roce 2025 vyjdou chytré telefony z módy a mezi přáteli si s nimi budete připadat jak dnes se starou Motorolou. Obrazovky bude podle něj možné vysunout z náramku či jiného druhu šperku, takže už s sebou nebudete muset všude nosit objemný telefon.

Rychle kupředu prý půjde také umělá inteligence. Počítače by mohly nabýt schopnost vlastního myšlení už v příštích pěti letech. Od roku 2030 by mělo být díky tomu běžné najmout si robota jako společníka, což přijde vhod zejména starým či dlouhodobě nemocným osamělým lidem.

Zhruba od roku 2050 bude údajně možné propojit lidský mozek s počítačem, takže budete moci žít ve zcela simulovaném světě podobném Matrixu, který bude od toho skutečného k nerozeznání. Oproti tomu výlety na oběžnou dráhu budou stále dostupné jen pro ty nejbohatší. Pearson je nicméně přesvědčen, že let prvních lidí na Mars se uskuteční už kolem roku 2030.

Můžeme si představit, že dovolených u skutečného moře či v reálých exotických destinacích se lidé hned tak nevzdají. Přesto nebude osobní letecká doprava tak hojně využívána jako dnes, protože většinu obchodních i politických jednání bude pohodlnější absolvovat ve formě video konference, jak jsme se o tom ostatně přesvědčili v době koronakrize. To by mohlo trochu ulehčit životnímu prostředí, stejně jako zdokonalení solárních článků. Pearson počítá s tím, že v roce 2050 budou na Sahaře stát obrovské solární elektrárny, schopné dodávat energii do celého světa s pomocí podmořských kabelů. (Zdroj: www.businessinsider.com)

Abychom to s tím optimismem zase tak nepřehnali, globální oteplování zůstane vážným problémem a stoupající hladina oceánu vyžene miliony lidí z pobřežních oblastí dále do vnitrozemí. Ani tady však život nebude žádný med, protože na mnoha místech planety budou teploty v létě dosahovat takových výšin, že nevystrčíte paty z klimatizovaného bytu. K tomu připočítejte častější riziko přírodních katastrof. Požáry, tornáda a záplavy nebudou o nic lépe předvídatelné než dnes a jejich četnost vzroste.

Kvůli vyšší teplotě oceánů navíc bude odumírat podmořský život. Již dnes je v mnohých zemích přísně omezené rybaření a reálně hrozí, že v roce 2100 budou všechny mořské ryby na našich talířích pocházet z umělých chovů.(Zdroj: time.com)

Americký publicista Patrick Tucker, autor knihy Nahá budoucnost, se zamyslel nad úvahou čtenářů portálů BBC, zda v roce 2100 bude umělé oplodnění natolik běžné, že přirozené početí téměř vymizí. "Je to dost možné," připustil. "Věda je už dnes schopná odhalit u embrya zhruba polovinu dědičných chorob a v případě umělého oplodnění na to mnohé dnešní kliniky berou ohled. Pro inseminaci zkrátka vyberou to nejvhodnější embryo."

Tucker předpokládá, že už v příští dekádě budou lékaři umět předpovědět všechny nemoci, jež by mohly nově počatého jedince v životě ohrozit, a mezi páry bude vzrůstat zájem raději vsadit na jistotu, než budoucnost svého dítěte ponechat v rukou přírody. (Zdroj: www.bbc.com)