Zmiňovaná situace není jedinečná. Zaznamenán je kupříkladu případ 61letého muže, který si stěžoval na závratě. Když mu sestry v nemocnici zkontrolovaly obsah alkoholu v krvi, zjistily, že muž byl neuvěřitelně opilý. Další záznam hovoří o 46letém muži, který začal po podání antibiotik pociťovat netypické „zamlžení“ mozku. Jednoho dne byl zatčen pro podezření z řízení v opilosti. Náhlými stavy trpěl po celých šest let.

Všechny tyto případy spojuje jedno: Tito lidé byli opilí, aniž by pozřeli kapku alkoholu. Jak je to možné?

U všech se totiž vyskytl velmi vzácný „syndrom automatického pivovaru“ neboli „syndrom střevní fermentace“. Podle vědců si lidé, kteří jim trpí, vyrábějí alkohol sami ve svých vnitřnostech. Konkrétně za něj mohou plísně či bakterie ve střevech, jež vytvoří kvasinky nazývané Candida albicans, které mohou zapříčinit fermentování neboli kvašení sacharidů ze snědeného jídla. Vyskytují se například v rýži, těstovinách nebo chlebu. Výsledkem této reakce je ethanol, který pronikne do krve a tím způsobí mnohdy extrémní hladinu alkoholu v krvi. Ta může dosáhnout až pětinásobku zákonného limitu (Zdroj: https://medium.com/@jace.gatzemeyer/the-terrifying-disease-that-turns-your-body-into-a-brewery-424f24f9b601 ).

Znepokojujícím faktem je to, že více než 95 procent pacientů neví, že zažívají tento syndrom.

Krom neočekáváné opilosti může mít tato nemoc i závažnější následky. Při neléčení může způsobovat stejné zdravotní problémy spojené se závažným alkoholismem. Při přemýšlení o možnosti otravě alkoholem či neschopnosti udržovat konzistentní náladu a čistou mysl už tento syndrom nezní tak zajímavě.

Příčinou syndromu u zdravých jedinců může být podle vědců hlavně nadměrné vystavení antibiotikům, která ničí zdravé přátelské bakterie ve střevech. Následuje pak rozkvět a rozšíření kvasinek. Nemoc mohou ovlivňovat i toxiny z životního prostředí či konzervační látky v potravinách. Syndrom se může objevovat u nemocí, jako je cukrovka, obezita, či Crohnova nemoc. Přispívá k ní také oslabený imunitní systém (Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/auto-brewery-syndrome#treatment ).

Zároveň se zjistilo, že na syndrom automatického pivovaru trpí převážně Japonci. Přibližně 50 procent obyvatel východní Asie má totiž anomální gen umocňující účinek malého množství alkoholu, který se dostane do krve. Podíl na výskytu nemoci může mít i hojně konzumovaná rýže, jež má velký obsah sacharidů.

Kvasinkovou infekci, která se rozběhne během tohoto syndromu, lze odstranit např. dodržováním nízkosacharidové stravy či používáním mastí Flukonazolem. Pomoci můžou rovněž antimykotické léky (Zdroj: https://www.news24.com/health24/Columnists/do-you-have-a-brewery-in-your-gut-20160127).

Přesto, že je známo stále více a více případů, je tato nemoc extrémně vzácná, proto je obtížné provést řádný výzkum. Některé studie dokonce zpochybnily platnost této nemoci jakožto skutečného syndromu.