Takto bývají popisovány poslední hodiny života manželky Ludvíka XVI. Marie Antoinetty, která byla 16. října roku 1793 sťata gilotinou na pařížském náměstí Revoluce. Historka o náhlém zešedivění vlasů přes noc fascinuje milovníky historie podobně jako celý královnin osud. Opravdu je možné, aby se ze kštice vytratil veškerý pigment během jediného dne následkem silného šoku?

Královna měla jen pár hodin

Vyprávění v úvodu článku je přitom poněkud nepřesné. Marie Antoinetta nestrávila čekáním na popravu celou noc, rozsudek jí byl přečten ve 4 hodiny ráno. Do té chvíle byla skálopevně přesvědčena, že bude odsouzena jen k doživotnímu vězení. A protože se revolucionáři obávali, aby ji z té šlamastiky opravdu nakonec někdo nevysvobodil, popravu naplánovali hned na poledne. Královna tedy vědomě čekala na smrt pouhých osm hodin.

Z pohledu dnešní medicíny je prakticky vyloučeno, aby někdo zcela zešedivěl během tak krátkého časového úseku, ať už by šlo o hodin osm nebo dvanáct. Téma se však objevuje i v jiných příbězích: krátce před popravou měl podle legendy zešedivět mimo jiné také anglický politik Thomas More. Dermatologické archivy navíc uchovávají svědectví lidí, kterým vlasy náhle zbělaly během bombových útoků za druhé světové války.

Co ovlivňuje pigmentové buňky?

Vědci už dlouho připouštějí, že na ztrátě pigmentu ve vlasech se kromě přirozeného procesu stárnutí a některých zdravotních poruch podílí i stres. Ustálené rčení "Já z tebe zešedivím!" rozhodně není jen obrazné. Donedávna se ale nevědělo, jak přesně stres barvu vlasů ovlivňuje. Vysvětlení přinesl teprve nedávný výzkum vědců z Harvardovy univerzity. Ti s překvapením zjistili, že na pigmentové buňky neútočí ani imunitní systém, ani stresový hormon kortizol, nýbrž sympatický nervový systém.

Jde o síť nervů, které zasahují až do kůže a v oblasti hlavy obepínají vlasové folikuly, v nichž se nachází množství kmenových buněk. Ty se při regeneraci organismu průběžně mění v buňky pigmentové a dodávají vlasům krásnou sytou barvu. Během stresu však nervy uvolní do folikul hormon norepinefrin, který způsobí, že se na melanocyty promění všechny kmenové buňky naráz a společně také veškerý pigment naráz vyčerpají. Během několika dnů nezbude žádný.

Zešedivět tedy člověk může i v poměrně krátkém čase, pokud prochází skutečně vážnou krizí. Přesto se však nedá hovořit o jediné noci. Dokonce i Marii Antoinettě to mohlo trvat o něco déle, stresu byla ostatně vystavena celé dva roky už od svého zatčení při nezdařeném útěku v červnu 1791. A protože jí bylo teprve 38 let, lid srocený okolo popraviště nepředpokládal, že by už byla šedivá. Nejspíš právě proto usoudil, že musela zešedivět pod tlakem hrůzy z nadcházející smrti.

(Zdroje: https://www.healthline.com/health/marie-antoinette-syndrome#causes, https://www.today.com/health/stress-turns-hair-gray-it-s-reversible-study-finds-today-t224667, https://neurosciencenews.com/stress-gray-hair-15543/)