Pozor na syrové potraviny

Ačkoliv se může zdát, že syrové potraviny jsou potraviny v jejich nejpřirozenějším stavu, není tomu tak. Ne v případě, že je chceme konzumovat. Úskalím těchto potravin je, že celá řada z nich za syrova obsahuje látky, které jsou pro náš organismus škodlivé a teprve tepelnou úpravou se eliminují.

Odborníci přes výživu se shodují, že některé druhy syrových potravin jsou nejen našemu zdraví skutečnou hrozbou, pokud se je rozhodneme sníst, mohou nás dokonce i zabít. 

Tušíte, o jaké potraviny jde? První potravinou, kterou byste nikdy neměli jíst syrovou, jsou brambory. Ty řada z nás skutečně během loupání okusovala a ochutnávala. Tím jsme si však všichni zadělávali na pořádný malér. 

Syrové brambory jsou nebezpečné kvůli obsahu solaninu. Toxinu, který je pro člověka skutečným nebezpečím. Další potravinou, kterou rozhodně nikdy nejezte syrovou, jsou vejce. 

Konzumací syrových vajec se vystavujete riziku salmonelózy. Ta se ve vaječném žloutku drží také v případě, že vejce vaříme a žloutek konzumujeme v tekutém stavu. Pozor na to. 

Toto nejezte

V syrovém stavu byste neměli konzumovat ani syrové, tedy nepasterizované mléko. Důvodem je mimo jiné bakterie E.coli, kterou nepasterizované mléko obsahuje. Konzumací syrového mléka se vystavujete také riziku salmonelózy a dalším chorobám.

Tohle nikdy nejezte syrové: 

Zdroj: Youtube

Pokud byste se nakazili bakterií E.coli nebo zmíněnou salmonelózou, hrozí vám urputné střevní potíže, jako je zvracení, průjem a křeče v břiše, které mohou zejména u oslabených osob, seniorů a malých dětí přerůst v život ohrožující stav. 

Velice nebezpečné jsou pak v syrovém stavu také fazole. Důvodem je toxin fytohemaglutin, který je v syrových fazolích obsažený. Konzumací fazolí v syrovém stavu můžete zažít stav podobný otravě jídlem. 

Rozhodně to není nic příjemného. V případě fazolí platí, že i pár kousků může způsobit skutečně veliké škody. 

Pokud jste milovníkem oříšků, pak si dejte pozor na mandle. Hrozbou jsou ale pouze ty hořké. Hořké mandle obsahují amygdalin. Amygdalin je látka, která mandlím dodává jejich hořkou chuť. 

To ale není ten hlavní problém. Přemíra amygdalinu v našem těle způsobí jeho rozklad, během kterého vzniká tělu nebezpečný kyanovodík. Odborníci se shodují, že za smrtelnou lze považovat dávku kolem 50 hořkých mandlí. 

Zdroje: www.businessinsider.com, www.eatthis.com, www.webmd.com