Jmenuje se černý kořen neboli hadí mord španělský. Tento název vznikl z pověry, že když jej vložíte do tlamy hadovi, ten zaručeně zemře. Původně se jednalo o planou zeleninu, která byla vyšlechtěna v jižní Evropě a pěstovala se i na Blízkém východě. Český název černý kořen dostal pro téměř černou kůru a kořen proto, že zkrátka roste pod zemí.
Nedejte na vzhled
Co si budeme povídat, příliš vábně nevypadá, ale stačí ho oloupat a připomene vám vzhledem o něco tenčí petržel nebo pastinák. Velmi zajímavá je i jeho chuť, která je hodně kořenitá, přecházející do oříškova.
Zásobárna zdraví prospěšných látek
Černý kořen obsahuje spoustu vlákniny, takže je vhodný nejenom pro diabetiky, ale i všechny ostatní, kteří si hlídají kalorický příjem. Kromě toho nabízí vitaminy C, E, B1, B2, provitamin A a minerály, především vápník hořčík a také železo, měď, fosfor nebo zinek.
Kdy ho jíst
Jestliže váš žlučník a játra už nejsou zrovna v kondici, zařaďte do jídelníčku černý kořen, který jim dokáže ulevit. Je totiž velmi dobře stravitelný, a tudíž vhodný pro různé diety. Taktéž se hodí v situaci, kdy potřebujete povzbudit střevní mikroflóru, například po léčbě antibiotiky.
Službu udělá revmatikům a lidem trpícím dnou. S ohledem na vysoký obsah vápníku je vhodný při osteoporóze, zlomeninách a problémech s klouby. Má diuretické účinky, takže vás zbaví nepříjemných otoků. Kromě toho je vhodný i při chronických zánětech močových cest a ledvinových kamíncích.
Jak ho konzumovat
Dá se jíst za syrova, ale v tom případě byste měli konzumovat jenom mladé kořeny. Jinak je jeho použití v kuchyni široké. Můžete ho dusit, vařit v páře, udělat z něj pyré, které je vhodné jako příloha. Hodí se i do krémových polévek, salátů, uplatníte ho v zeleninových placičkách.
Pozor na to, že po oloupání je třeba kořen namočit do vody s přídavkem citronu nebo octa. Jinak totiž velmi brzy zhnědne a v jídle nebude vizuálně přitažlivý.
Nezbavujte se ani listů, které můžete upotřebit právě v salátech.
Čaj z černého kořene
Příprava nálevu je jednoduchá. Budete potřebovat dvě kávové lžičky sušeného černého kořene, které vložíte do malého hrnce a zalijete čtvrt litrem vody. Necháte asi dvě minuty povařit a přibližně deset minut louhovat. Následně scedíte a užíváte třikrát denně.
Na péči nenáročný
Pokud máte zahrádku, není nic snazšího, než si ho vypěstovat. Je to snadné, semínka jsou běžně k dostání v zahradnických potřebách.
Rostlina se nemusí předpěstovávat, seje se rovnou do volné půdy, buď na jaře nebo v červenci a srpnu. Potřebuje dobře vyživenou a propustnou půdu. Černý kořen nemá rád přemokření, dařit se mu bude v polostínu. Je to dvouletka, takže musíte počítat se sklizní až napřesrok. Uskladňuje se podobně jako mrkev.
Zdroje: www.zdravijakovasen.cz, www.ireceptar.cz, budejovice.rozhlas.cz, www.receptia.cz