Jistě, tajemnou příšeru mají leckde, ale nikde jinde ji oficiálně nevyhlásili ohroženým druhem a nebyla ze zákona chráněna. Co se tedy pod temnou hladinou skrývá?

Zuby a pancíř

První písemná zmínka o pozorování jezerní obludy přezdívané Storsjöodjuret (v překladu příšera z velkého jezera) pochází z roku 1635 a od té doby se pravidelně objevují další svědectví. Místo je ale dost nepřístupné, kolem jezera se tyčí strmé zalesněné svahy a hladinu od listopadu do května pokrývá led. Vodní plocha má přitom úctyhodné rozměry. Je dlouhá 70 kilometrů, šířka se pohybuje kolem 25 kilometrů a maximální hloubka přesahuje 70 metrů. Pobřeží je značně členité, takže měří úctyhodných 630 kilometrů.

Na jezeře je také několik ostrovů, přičemž ten největší jménem Frösön má rozlohu 41 kilometrů čtverečních. Místo tak nabízí ideální podmínky pro tvora, který se po staletí skrývá před okolním světem.

Přesto se na základě řady svědeckých výpovědí podařilo získat jeho popis. Už první pozorovatel z roku 1635, jakýsi Pedersen z Herdal, ho vylíčil jako obrovského černého hada, který je široký asi metr a půl a dlouhý přes deset metrů. Má ostré zuby a na hřbetě se mu tyčí řada ploutví. Může ale jít také o jakýsi pancíř.

Pátral i král

Rybáři, kteří se dodnes na jezero vydávají, neberou existenci příšery na lehkou váhu. Na ostrově Frösön prý už v 11. století vztyčili runový kámen, který je měl ochránit před ostrými zuby vodního netvora. Kámen s vyobrazením příšery je tam dodnes.

V roce 1894 vznikla společnost, která měla za úkol podrobně zdokumentovat život jezerní obludy a hlavně se ji pokusit chytit. Nad projektem osobně převzal patronát švédský král Oskar II., který na něj také finančně přispěl.

Kromě řady nasbíraných svědectví ale tato snaha nepřinesla nic nového. Švédové byli přesto skálopevně přesvědčeni, že jejich „lochneska" je skutečná, takže ji v roce 1986 místní samospráva prohlásila za chráněný druh, tudíž byla ze zákona chráněná. V roce 2005 ji ale ze seznamu odstranili. Zřejmě si někdo všiml, že její existence nebyla oficiálně potvrzena. Na rozdíl od skotské kolegyně totiž neexistuje jediný filmový záběr nebo fotka monstra z jezera Storsjön. Švédové ale vědí své. Tam dole v mrazivé hlubině se určitě skrývá něco tajemného.