Josef Vinklář vytvořil řádku výrazných filmových rolí, jeho osudem však bylo divadlo. V práci si potrpěl na profesionalitu a přesnost, nesnesl, když se kolegové dopouštěli chyb, a na zkouškách kvůli tomu často vytvářel dusno. Proslýchalo se, že o hercích dokonce sbírá kompromitující informace, aby s nimi mohl manipulovat. V kolektivu z tohoto důvodu nebyl příliš oblíben.

Zato po představení se uměl pěkně "rozjet". Celé noci popíjel a rána dospával u milenek. Svého životního stylu se neuměl vzdát ani v manželství. Od svých životních partnerek přitom vyžadoval věrnost a oddanost.

Manželku zcela ovládl

Poprvé se oženil s herečkou Janou Dítětovou, se kterou měl syna Jakuba. Rozvedl se s ní kvůli jiné ženě, Ivance Deváté. Ta kvůli němu také opustila manžela a konala se pro oba druhá svatba. "Tak strašně jsem mu podlehla, že to doteď nemůžu pochopit. Byla jsem úplně ochrnutá," uvedla před časem Devátá v jednom rozhovoru. Pod vlivem Vinkláře pověsila vlastní kariéru na hřebík a stala se ženou v domácnosti. Vytvářela manželovi zázemí, skákala okolo něj jako služka a v noci na něj čekala, až se vrátí z flámu.

Když s ním pak ale měla syna, všechno na ni dolehlo. Její váha se zhoupla pod 50 kg a v divadle se zhroutila. Skončila na psychiatrii a rozhodla se pro rozvod.

Zhrzený Vinklář dělal všechno proto, aby dostal Ivanku zpátky. Citově ji vydíral, sliboval, žárlil. Devátá vše probrala s právničkou a usoudila, že bude praktičtější, když si bývalého manžela vezme za muže znovu. Po letech strávených v domácnosti totiž neměla stálý příjem a hrozilo jí, že se s dítětem ocitne na dlažbě.

Druhé manželství partnerům vydrželo pouhé dva roky. Vinklář se nezměnil, stále pil a flámoval, a Devátá se odhodlala učinit za vztahem definitivní čáru. "Bylo mi osmačtyřicet let a neměla jsem téměř vůbec nic. Nabídky na role skoro žádné. Byla jsem ale konečně svobodná!“ prohlásila s odstupem času.

Zbyli mu jen štamgasti

"Ženské to se mnou mají těžké, jsem na ně zlej," přiznával Vinklář, kterého na sklonku života čekala samota. Na stará kolena se sice ještě poblouznil do české lékařky žijící v Kanadě, a chtěl se za ní dokonce odstěhovat, ale dotyčná žena racionálně zvážila pro a proti a odmítla ho. Sama byla v té době vdaná a nehodlala se rozvádět.

Slavnému herci tak zbyli jen kamarádi v hospůdce na Kampě, kam chodil pravidelně popíjet. V únoru 2007 ještě odehrál v Národním divadle své poslední představení, i když už trpěl rakovinou plic. Nemoci podlehl v září téhož roku ve věku 76 let.