Chromý vladař

Narodil se pravděpodobně v roce 1336 v městě Šachrizabz (dříve Kesh). Timur Lenk v překladu z turečtiny znamená Železo a Chromý nebo Kulhavý, lidé mu tak kvůli zdravotním nezpůsobilostem přezdívali Železný Chromec; Měl jednu nohu kratší a nedokázal ohnout kolenní kloub, takže celý život kulhal. Také údajně v dětství protrpěl obrnu a v důsledku toho mu levá polovina těla částečně ochrnula.

S výsměchem se Tamerlán, jak se mu přezdívalo, nesetkal, protože vzbuzoval obrovský strach. Přes chudé rodinné poměry se bryskně vypracoval na vrcholovou pozici. Roku 1369 svrhl čagatajského chána a obsadil trůn. Přestože se následníkem měl stát chánův syn, cestu Tamerlánovy raději neblokoval.

Se sňatkem s mongolskou princeznou z rodu Čingischána se prohlásil za jeho potomka a právoplatného následovníka. Později přijal i titul emíra a stal se tak neomezeným vládce obrovské říše. Jeho plánem bylo znovuobnovení Čingischánovy říše a moc nad nedobytými územími se rozhodl zhostit terorem dosud neviděným.

Genocida civilistů

Tamerlánovy výbojné výpravy se řídily heslem šířit zkázu a odradit nepřátele od boje. To znamenalo, že místo bojových akcí vojska po vstupu na dané území plenila a vypalovala města a zabila každého v nich. Příležitostí k vyrovnanému boji se moc nenaskytlo, nepřátele se nevýslovné brutality zalekli, čímž Tamerlánovy do rukou padly osudy nevinných civilistů.

Výprava v roce 1381 dobyla Chorásán, roku 1383 se jim podařilo podmanit si západní Persii. Jižní část Persie dlouho odolávala, nakonec se zmocnila i jí. Poté následovala Gruzie a Zlatá horda. Před začátkem nového století vstoupila výprava do Indie a zmasakrovala celé Dillí.

Tažení pokročilo až do Sýrie, kde vojska vyvraždila obyvatelstvo Damašku a město obsadila. Stejná situace se opakovala i v Bagdádu, město srovnala se zemí. Všechno uloupené bohatství putovalo do centra nově budované říše Samarkandu, který dnes leží v Uzbekistánu.

Pyramidy z lidských hlav

V roce 1402 drze vpadl do Anatolie. Osmanská říše byla na jeho útok připravena, avšak s uvězněním sultána Bayezida vojska bezpečně porazil. Tím také o půl století oddálil zničení Byzantské říše.

Tamerlán měl zvláštní způsob, jak nepřátele vyděsit; padlým nechal useknout hlavy a stavěl z nich varovné věže a pyramidy. Aby u sebe hezky držely a monument se nezhroutil, pomazal je maltou. Byl také proslulý trestáním vojáků. Stačilo neuposlechnout rozkaz a Tamerlán jinak oddaného následovatele bez milosti popravil.

Druhý, po Hitlerovi

Roku 1405 největší světový tyran umírá. Podle historických odhadů nechal vyhladit 5 % tehdejší populace, což se rovná zhruba 17 milionům lidí. Až do novověku svět nepoznal horší genocidu, dokud se na scéně neukázal říšský vůdce Adolf Hitler a s druhou světovou válkou nepřipravil o život 75 milionů lidí.