Jachtu jménem Hazana měli z Tahiti doručit do San Diega. Práci spojila s potěšením a spolu se snoubencem Richardem Shaftem naplánovala Tami Oldham Ashcraft romantickou plavbu oceánem. Vypluli tři týdny před smrtícím hurikánem Raymond, který nic netušící Tami uvěznil uprostřed ničeho. Svůj neskutečný příběh o přežití vydala knižně a podle románu je natočen film Než přišla bouře.

Zkušením námořníkům zkřížil cestu ničivý hurikán


Oba byli zkušení námořníci a něco jako široký oceán je nemohl vyplašit. Ani když dostali varování o obrovské bouřce, který jim měla zkřížit trasu. Hurikám Raymond se později zapsal do historie jako nejsilnější zaznamenaný hurikán.


Přestože byla trasa dlouhá více než 6.5 tisíc kilometrů a ani jeden tak dlouhou vzdálenost neodkormidloval, věděli, že to zvládnou a žádná bouře jim v tom nezabrání.

Vlny vysoké 12 metrů, vítr o síle 225 km/h

Po třech týdnech na otevřeném moři hurikán Raymond, bouře čtvrtého stupně, změnil svůj plánový kurz a oba překvapil. Sharp a Tami udělali, co mohli, stáhli plachty a zatloukli okna. Vlny vysoké 12 metrů a vítr o rychlosti 225 km/h si s nimi pohrával jako s peříčkem.


Sharp trval na tom, aby se jeho snoubenka zabarikádovala v podpalubí. Jakmile zavřela dveře, uslyšela Sharpa, jak křičí 'Můj bože!', loď se záhy převrátila, Tami se praštila o stěnu a upadla do bezvědomí.

Probudila se sama, bez snoubence. Neměla čas smutnit

Když se vzbudila, byla obklopena zkázou. Kajuta se plnila vodou, stěžně byly rozlámané a plachty se vlnily ve vodě. Jachta překvapivě stále plula. Po Richardovi ovšem nebyla ani známka. Bezpečnostní postroj se houpal na vodě, Tami se domnívala, že silný vítr smetl Richarda z paluby do hlubin oceánu. Na zármutek neměla čas.


Jachta se pomalu potápěla, plachty byly k ničemu a na čele jí bolestí tepala otevřená rána. Po prozkoumání lodě zjistila, že motor, navigační systém a nouzové polohovací zařízeno nefungovaly. Byla odkázána sama na sebe.

Dlouhých 41 dní přežívala na konzervách

S pomocí stěžně a bouřkové kosatky dokázala vypumpovat většinu vody z jachty. Nakonec našla své zachránce - sextant a hodinky, jediné pomocníky, kteří se neutopily ve vodě a kteří ji s velkou dávkou štěstí dopomůžou na nejbližší pevninu. Tou se měl stát 2,4 tisíce km vzdálený havajský ostrov Hilo.

Celých 41 dní se živila konzervami, které našla. Ovocné saláty střídala se sardinkami, jediné pití měla lahvovou vodu. Nakonec, po více než měsíci nekonečného houpání na mořské hladině si její zdecimované jachty všimla japonská loď a dopomohla jí na pevninu.

Nechtěla jsem bez něho žít, prozradila s pláčem

Kvůli poranění hlavy nedokázala celých šest let číst, přesto zvládla svůj smutný, léč dobrodružný příběh hodit na papír a udělat z něho světový bestseller. V roce 2018 se knížka přenesla na filmová plátna pod názvem Než přišla bouře (angl. Adrift), v hlavní roli s Shailene Woodley.


,,Nejtěžší částí bylo bezesporu Richardovo zmizení," řekla Ashcraft v rozhovoru pro Chicago Tribune. ,,Byly okamžiky, kdy jsem nechtěla dál žít, už nikdy nikoho jsem nechtěla milovat."


,,Když jsem se snažila přežít, zármutek nebyl tak silný," pokračuje. ,,Zesílil až v momentě, kdy jsem se dostala na pevninu, když mě zachránili, obklopili mě lidi a já je viděla pospolu, všechno mi ho připomínalo. Nebylo to snadné. Ale díky adrenalinu na moři jsem se mohla plně soustředit na svou záchranu."