Zkamenělinu nalezl před více než deseti lety farmář v severovýchodní čínské provincii Liao-ning. Mimořádný objev se ukrýval v sedimentech souvrství Ťiou-fo-tchang. Dochovaná fosilie je výjimečná tím, že zachovala otisk celé kostry i peří, tudíž poskytla vědcům spoustu nových indicií o tom, jak dinosauři rostli a čím se lišili od prvních ptáků. V tiskové zprávě Muzea přírodní historie v San Diegu, jenž se na nové studii podílelo, se píše právě o tom, že tento jedinečný dinosaurus žil podle všeho v éře nástupu opeřených a okřídlených tvorů, z nichž se vyvinuli první ptáci.

Nová studie objasnila mnohé

„Nový dinosaurus zapadá do epochy neuvěřitelného rozšíření opeřených okřídlených zvířat, která úzce souvisí se zrodem ptáků," říká doktor Ashley Poust, jenž zkamenělinu zkoumal v době svých studií na Státní univerzitě v Montaně a na Kalifornské univerzitě v Berkeley. „Studium těchto a podobných vzorků nám nejen odhaluje často překvapivé cesty, jimiž se ubíral pradávný život, ale také nám umožňuje prověřit naše teorie o tom, jak v dávné minulosti vznikaly důležité ptačí vlastnosti a dovednosti, včetně schopnosti létat," dodává. Kostru analyzoval Poust se svým konzultantem z dob studií na Státní univerzitě v Montaně Davidem Varricchiem. Výsledky svého bádání zveřejnili v letošním roce.

Jak Wulong přesně vypadal?

Vědci pojmenovali tohoto teropodního dinosaura, který žil v období spodní křídy, podle místa nálezu jako Wulong bohaiensis. Wulong je čínský výraz pro Tančícího draka.

"Tančící drak" byl opeřený teropod, o něco větší než vrána. Na rozdíl od vrány měl však dlouhý kostěný ocas, který ho činil dvakrát delším! Měl také podlouhlou úzkou tlamu plnou ostrých zubů. Jeho kosti byly tenké a drobné a jeho kůži pokrývalo peří. A to včetně ploch na "pažích", jež se nápadně podobaly křídlům, a na nohách a dvou velkých chocholech na konci ocasu.

Nález Wulonga je tedy velmi podstatný nejen proto, že představuje nový druh dinosaura, jehož zatím věda neznala, ale také tím, že naznačuje spojení mezi ptáky a dinosaury. „Na končetinách a na ocasu má peří, které si spojujeme s dospělými ptáky. Jeho další rysy nás ale vedly spíš k názoru, že je ještě nedospělý jedinec," konstatuje Poust.

Wulong je dvakrát starší než známý Tyranosaurus Rex

Wulog podle vědců představuje jednoho z prvních příbuzných velociraptora, slavného srpodrápého teropodního dinosaura patřícího mezi dravé dromeosauridy. Ten se po naší planetě pohyboval přibližně před 75 miliony let a stal se vůbec nejděsivějším "hrdinou" Spielbergových Jurských parků. Nejbližšími známými příbuznými tančícího draka jsou microraptoři neboli malí čtyřkřídlí dromaeosauridní teropodní dinosauři, jenž žili před asi 125 až 120 miliony let.

V poznání vývoje prvních známých opeřených dinosaurů jsou vědci stále na začátku, Poust si je však jistý, že se jejich poznání brzy rozšíří. „Bavíme se o zvířatech, která tu žila před dvakrát tak dlouhou dobou než Tyranosaurus Rex, takže je úžasné, jak dobře jsou zachována. Pohlédnout do jejich nitra je opravdu velmi vzrušující," uzavírá paleontolog.

ZDROJE:

https://www.denik.cz/veda-a-technika/dinosaurus-fosilie-paleontologie-ptaci

https://refresher.cz/79665-V-Cine-objevili-fosilii-dinosaura-starou-120-milionu-let

https://edition.cnn.com/2020/01/20/world/new-dinosaur