„Tajemná dáma“ byla údajně nalezena v královských hrobkách v Thébách v Horním Egyptě a pocházela z elity thébské komunity. Byla objevena na počátku 19. století a ukázalo se, že žena žila v době, kdy byla královnou Kleopatra a město Théby bylo centrem země. Představuje první známou těhotnou staroegyptskou mumii. Již vloni bylo polskými vědci z Varšavy zjištěno, že mumie byla těhotná a že plod byl uvnitř těla matky.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Dítě nebylo mumifikováno zvlášť

Tělo bylo pečlivě zabaleno do látek a zanecháno s bohatou sadou amuletů, které ji měly doprovodit do posmrtného života, spolu s jejím dítětem. Plod, který byl "naložený jako okurka", se nacházel ve spodní části menší pánve a částečně ve spodní části větší pánve a byl mumifikován společně s matkou. CT snímky dítěte byly pak zakryty tkání z dělohy, která ho obklopovala. To znemožňovalo provedení podrobnější analýzy nad rámec měření hlavy. Plod nebyl vyňat z dělohy, jako tomu bylo v případě srdce, plic, jater a střev se žaludkem, což si polští vědci nedokázali vysvětlit. V jiných případech totiž bylo dítě z těla ženy vyjmuto a mumifikováno zvlášť. Stejně tak plod nedostal jméno, přestože podle staroegyptské víry bylo jméno důležitou součástí lidské bytosti.

Předchozí studie ukázaly, že ženě bylo v době smrti 20-30 let a byla ve 26. až 30. týdnu těhotenství. Nyní se podařilo určit i příčinu ženy staré 2 000 let. Snímky lebky naznačují, že mumifikovaná žena zemřela na rakovinu nosohltanu.

Mumie trpící rakovinou

O tom, že mumie byla dříve považována za ostatky kněze Hor-Jehutiho, jsme vás již informovali. Pak se však ukázalo, že jde o ženu, což bylo v roce 2016 potvrzeno, spolu s jejím těhotenstvím. Vědci v Polsku poté prováděli skenování lebky, když objevili neobvyklé značky v kosti. Tyto značky byly podobné těm, jež mají pacienti trpící rakovinou nosohltanu, což je velmi vzácný typ rakoviny, který postihuje část krku spojující zadní část nosu se zadní částí úst.

Rakovina nosohltanu je onemocnění, při kterém se v tkáních nosohltanu tvoří zhoubné (rakovinné) buňky. Nosohltan je horní část hltanu za nosem, přičemž hltan je dutá trubice dlouhá asi 5 cm, která začíná za nosem a končí v horní části průdušnice a jícnu. K diagnostice a stanovení stadia rakoviny nosohltanu se používají testy, které vyšetřují nos, hrdlo a okolní orgány.

Není to poprvé, co byla u mumie zjištěna rakovina. Již v roce 2017 vědci objevili u dvou starověkých mumií nejstarší známý případ rakoviny prsu a mnohočetného myelomu, což je druh rakoviny kostní dřeně.

Průběh výzkumu

Projekt Warsaw Mummy Project (WMP) postupně zveřejnil snímky lebky mumie s lézemi. O těch předpokládáme, že nejspíše vznikly v důsledku nádoru. Zároveň vědci objevili i velké defekty v částech kostí, které by se při mumifikačních procedurách obvykle nevytvořily.

„Máme neobvyklé změny na nosohltanových kostech, které podle odborníků na mumie nejsou typické pro proces mumifikace,“ uvedl profesor Rafał Stec z katedry onkologie Lékařské univerzity ve Varšavě, který spolupracoval s odborníky z WMP. Zároveň dodal, že mladý věk mumie a absence jiné příčiny smrti naznačují onkologickou příčinu, zatímco posudky radiologů založené na počítačové tomografii naznačují možnost nádorových změn v kostech.

Nyní budou odebrány vzorky tkáně a porovnány se vzorky rakoviny z jiných egyptských mumií. To by mohlo přispět ke znalostem, jež o rakovině dosud máme, a k rozvoji moderní medicíny. Zároveň by pak bylo možné určit i příčinu vzniku rakoviny nosohltanu, protože dodnes přesně nevíme, zda s virovou infekcí nebo genetikou.

Zdroje:

www.archyde.com, www.bbc.com, todayuknews.com