2000 let staré nabalzamované tělo ženy bylo v době smrti v sedmém měsíci těhotenství.

Vědci zrekonstruovali podobu Tajemné dámy

Toto zjištění tak rázem učinilo z "obyčejné" mumie první těhotnou mumii na světě, která kdy byla v Egyptě objevena. Bizární na tomto příběhu je to, že si vědci dlouho mysleli, že tělo nalezené mumie patří knězi. Že je tedy mužského pohlaví.

Přehodnocení celého příběhu pak nastalo ve chvíli, kdy mumii zkoumala Marzena Ozarek-Szilkeová, antropoložka projektu Warsaw Mummy Project. Za pomoci počítačové tomografie si Ozarek-Szilkeová všimla něčeho, co do té doby všem unikalo.

"Když jsem se podívala na menší pánev naší mumie, zaujalo mě, co je uvnitř... Zdálo se mi, že vidím malou nohu," řekla Ozarek-Szilkeová. Ta následně poprosila svého manžela, aby mumii prozkoumal.

"Můj muž se na obrázek podíval a jako otec tří dětí řekl: "No, to je noha". V tu chvíli se mi celý obrázek začal skládat dohromady," dodala Ozarek-Szilkeová.

Nalezená mumie je součástí polského starožitného umění již od 19. století. Právě tehdy začala Varšavská univerzita vytvářet sbírku starožitností. Po dlouhé roky se ale mělo za to, že tato mumie je staroegyptský kněž nesoucí jméno Hor-Dehuti. Po zjištění, že je to tělo ženy a navíc tehotné, se vědci rozhodli pro rekonstrukci její tváře.

Egyptská "těhotná mumie" měla zvláštní tvář

Vědci z Warsaw Mummy Project zjistili, že mumie byla ve skutečnosti dvacetiletá žena. Ta se nacházela ve zhruba 28. týdnu těhotenství.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Jestli bylo těhotenství příčinou její smrti, se zatím nepodařilo zjistit. "Je možné, že samotné těhotenství přispělo ke smrti této ženy. Nyní máme moderní medicínu, ženy, které jsou mezi 20. a 30. týdnem těhotenství a něco se stane, mají šanci na záchranu. Dříve to bylo nemožné," řekla Ozarek-Szilkeová.

Jde tak o první známý případ nabalzamovaného těla těhotné ženy. To podle vědců jasně otevírá nové možnosti výzkumu požehnaného stavu v dávném starověku.

Rekonstrukce její tváře také odhalila několik zvláštností. Ačkoli není možné nově nabytou podobiznu považovat za zcela přesnou, rekonstrukce ukázala, že obličej ženy byl pokryt poměrně silnou vrstvou měkkých tkání, které se vyskytovaly na mnoha místech jejího obličeje.

Zdroje:

www.dailymail.co.uk

www.dailysabah.com

www.mirror.co.uk