V září 1944 se v koncentračním táboře Osvětim ocitají tři ženy – Češka Anka Nathanová, Slovenka Priska Löwenbeinová a Polka Rachel Friedmanová. Kromě předpokladu smrti mají společného ještě jedno.

,,Jste těhotná?" zazní během selekce a všechny tři jiný stav popřou. Tím se vyhnou nejen smrti v plynových komorách, ale i experimentování pod vedením táborového doktora Josefa Mengeleho. Následující týdny se pokouší existenci plodu ve svém nitru zatajit, ale je to těžké; zatímco v důsledku nedostatečných podmínek hubnou, jejich břicha stále rostou.

Z Osvětimi putují do pracovního tábora Freiberg u Drážďan. Unavené a oslabené ženy pracují dlouhé směny. Priska v táboře nakonec porodí. S pomocí spoluvězeňkyň utají malou Haničku před světem, dokud není čas znovu nastoupit do vlaku a pokračovat na jiné místo.

Zachránci z Horní Břízy

Ve 45 vlakových vagonech se tísní tři tisíce vězňů, bez jídla a bez vody. Lidského nákladu si na občasných zastávkách všimne málokdo, protože esesáci bezprostřední přiblížení k vlaku řeší kulkou do hlavy.

Rachel v otevřeném vagonu začnou stahy. Nezbývá jí nic jiného, než svého syna Marka porodit na kupě mrtvých vězňů. Vlak mezitím projíždí protektorátem, kde se kvůli zničeným kolejím na nějaký čas zasekne na nádraží v Horní Bříze.

Přednosta nádraží Antonín Pavlíček trne hrůzou, když uslyší zoufalé volání o pomoc. Je to muž s velkým vlivem i na esesáky, takže ho k nákladu připustí. Osudy vězňů ve vagonech mu nejsou lhostejné a společně s majitelem hostince Antonínem Wirthem, učitelem Janem Rajšlem, ředitelem kaolínky Josefem Zoubkem, mlynářem Janem Kovářem a mnoha dalšími občany města lidem pomůže. Nejdříve ale musí rozptýlit nacisty.

V hostinci je úspěšně opijí a okamžitě rozjedou závod s časem. Mlynář věnuje na 5 tisíc bochníků chleba, housek a dalšího pečiva, lidé z Břízy přináší do kantýny brambory, vejce, maso a další potraviny, tisíce uvařených porcí jídla se tajně rozdává hladovým krkům. Priska, Rachel a další maminky dostanou pro své děti oblečení. Poprvé za celou dobu jim svitne naděje, že válku možná přežijí.

Narodili se, aby přežili

Vlak 23. dubna odjíždí do Mauthausenu, kde poslední z trojlístku rodí dceru Evu. Po osvobození tábora se každá žena vydává vlastní cestou domů, ani jedna ale netuší, že nikdo z příbuzných válku nepřežil.

Tři děti koncentračních táborů se po dlouhých letech našly, a to díky novinářce Wendy Holdenové, která příběhy žen zaznamenala do knihy Narodili se, aby přežili. Českému lidu jsou Hana, Mark a Eva nadosmrti zavázáni, stejně jako jejich matky, jejichž vděčnost rezonuje celou knihou.

,,Projeli jsme Ukrajinou, Polskem, Maďarskem, Rakouskem, Německem, Francií a nikdo nás neviděl! Jen v Československu mají lidé srdce. Na Horní Břízu nikdy nezapomeneme."