Co jedli templářští rytíři? Díky stravě se dožívali o mnoho déle než zbytek lidí

Jaké tajemství si s sebou vzali templáři do hrobů?

Jaké tajemství si s sebou vzali templáři do hrobů?

Foto: Shutterstock.com

Chudí rytíři Krista a Šalomounova chrámu byli jedním z nejmocnějších křesťanských rytířských řádů středověku. Jeho členové měli chránit evropské poutníky putující z přístavu Jaffa do Jeruzaléma, účastnili se také řady bitev. Museli tak být ve skvělé kondici. K tomu pomáhal nejen každodenní trénink, ale především strava. Co Templáři jedli?

O řádu Templářů dodnes kolují různé legendy. Jedna z nich vypráví, že rytíři vlastnili tajemný elixír. Proto se dožívali tak vysokého věku. Spoluzakladatel řádu Hugues de Payens zemřel v šedesáti dvou letech, poslední velmistr Jacques de Molay byl popraven ve svých sedmašedesáti. V průměru žili Templáři o 40 let déle, než jejich současníci. „Na zoubek" středověkého vojensko-rytířského řádu se podíval lékařský tým v čele s Francescem Franceschim z římské polikliniky Gemelli.

Jakub z Molay, poslední velmistr Templářského řáduJacques de Molay, poslední velmistr Templářského řádu.Zdroj: Profimedia.CZ

Řeholní pravidla Templářů sepsal roku 1128 teolog, filosof, myslitel a mystik Bernard z Clairvaux. Nezapomněl ani na hygienické a stravovací předpisy. Bernard prosazoval málo masa, hodně zeleniny a ryb, sýra, olivového oleje a čerstvého ovoce. „Tuto dietu bychom dnes přirovnali ke středomořské stravě, jež je považována za nejzdravější. Byla přírodním zdrojem probiotik a měla pozitivní a ochranné účinky na střevní mikroflóru," píše Francesco Franceschi.

Templáři - stravovací návyky

Na stole rytířů se drůbeží, hovězí, skopové, telecí a kozí maso objevovalo pouze dvakrát týdně. Častěji konzumovali ryby a mořské plody, které jsou bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Třikrát týdně jedli pouze zeleninu, luštěniny a obiloviny. O pátcích byly zapovězeny všechny živočišné výrobky, včetně mléka a vajec. Do pitného režimu zařadili pomerančovou šťávu. Do vína, jež pili velmi střídmě, si přidávali dužinu z aloe. Bojovní mniši také drželi půsty.

Karel IV.

Nejmilejší jídlo Karla IV: Karbanátek v trojobalu s čočkou. Zkuste ho také!

Pestrá strava tak byla mnohem zdravější, než ta, kterou jedl běžný středověký lid. Už tehdy se u majetných objevovala obezita, cukrovka, vysoká úroveň cholesterolu a triglyceridů. Příčinou byly pokrmy bohaté na tuky a kalorie. Chudí zase často trpěli podvýživou.

Život Templáře

Dalším klíčem ke zdraví byla hygiena. Na tu středověký lid často zapomínal. Rytíři si před každým jídlem myli ruce, ubrusy se pravidelně praly, refektář musel být vždy uklizený.

Víra byla ve středověku rozšířená, ale eixstoval i spekticismus a ateismus.

Byli lidé ve středověku hloupí primitivové? Čemu vlastně věřili?

Jelikož byli Templáři bojovní mniši, chodili pravidelně na mše a modlitby. Jejich den začínal ve 4 hodiny ráno, kdy odříkali třináct otčenášů. Další modlitby následovaly v 6, v 8 a v 11:30 hodin. Následoval oběd, při kterém se četlo z Bible. Odpolední pobožnosti se konaly ve 14:30 a v 18:00. Druhé jídlo se podávalo v 18:15.

Zdroj: Youtube

Mezi modlitbami se rytíři zdokonalovali v boji, laičtí bratři se starali o pole a zahrady. Po ranní a večerní rozpravě s Bohem se také kontrolovali koně a výstroj. Kombinace pestré stravy, pravidelného tělesného cvičení s mečem a rozjímání vytvářelo ideální podmínky pro rozvoj duševní i fyzické kondice.

Zdroj:

www.novinky.cz, www.muni.cz, www.peengel.cz