Nenápadná rostlinka čistí krev i ledviny, podporuje trávení a lymfatický systém. Tím její zdravotní benefity rozhodně nekončí. Navíc má skvělou chuť. Hodí se do zeleninových salátů, dochutí například mleté maso, nádivku i polévku.

Divoká bylina se objevuje právě s příchodem jara. V přírodě se vyskytuje od března. Bršlice kozí noha, lidově také kerhák nebo husí packa, se řadí sice mezi plevele, ale bylinkáři moc dobře znají její výjimečné schopnosti.

Bršlice se rychle rozrůstá, zejména ve stínu a polostínu, protože potřebuje dostatečně vlhkou hlínu. Léčivé účinky jsou známé od 12. století, kdy se sbíraly jak její listy, tak oddenky.

Kerhák obsahuje vysoké množství vitamínu C a A, minerály, stopové prvky, jako je železo, bór, mangan nebo titan. Bylinka má v sobě i důležité bílkoviny, třísloviny, kumaniny, organické kyseliny a éterické oleje.

Využívají se oddenky, a to zejména do čajů. Listy jsou svěžím zpestřením mnoha pokrmů, protože chuť je kvůli vysokému obsahu silic výrazně aromatická. Přirovnat lze například k nati petržele nebo celeru.

Zdroj: Youtube

Léčivé účinky

Rostlina má močopudné účinky, proto pomáhá při zavodnění a překyselení organismu. Osvědčila se při léčbě močových kamenů. Pročišťuje zejména ledviny. Při pití čaje odchází z těla nadbytečné soli a toxiny.

To pomáhá při onemocnění kloubů a revmatických bolestech. Pasta z rozdrcených listů Bršlice se používá jako obklad, který umí ulevit i při akutní bolesti nohou a kloubů.

Koupele mají blahodárný vliv na zmírnění projevů dny. Vnitřní užívání zase snižuje překyselení organismu, prospívá lymfě a posiluje imunitu. V listech se skrývá vysoké množství vitamínu C, což potlačuje vyčerpání a únavu.

Nečekaně dobré výsledky se ukázaly při pravidelném užívání této bylinky, protože působí preventivně proti emboliím, hemoroidům, a snižuje srážlivost krve. Působí pozitivně na oběhovou soustavu a podporuje produkci hemoglobinu.

Sběr a sušení

Od dubna do září se sbírají oddenky bršlice, které se suší. V dubnu a květnu se sbírají listy. Rostlinka se vždy musí umýt a důkladně usušit. Následně se krájí na menší kousky, rozloží se vedle sebe a suší v troubě na nejnižší teplotu.

Usušené oddenky si uskladněte v čisté vzduchotěsné nádobě. Ideální je takto usušená na přípravu čaje. Dávkování je podle chuti, větší množství bude více aromatické, a chuťově výraznější.

Recepty

Z bylinky si můžete udělat v podstatě cokoli. Od čaje, smoothie, salátu, pomazánky, chipsů, dušené zeleniny, palačinek, až po koláče. Každému jídlu dodá svou chutí spoustu energie a něco výjimečného.

Bršlicové pesto

Vytvořit si můžete pesto originální chuti, které vám budou vaši hosté závidět. Potřebovat na něj budete:

4 hrsti omytých bršlicových listů

150 ml kvalitního oleje (olivový, konopný, lískový nebo avokádový)

2 stroužky česneku

piniové oříšky a slunečnicová semínka

sůl

A jak na pesto? Listy Bršlice vhoďte do mixéru, přidejte česnek, olej, piniové oříšky a slunečnicová semínka a vše rozmixujte dohladka. Dle chuti přidejte sůl, případně více oříšků, či oleje do požadované krémovité konzistence. Experimentování se meze nekladou, proto můžete vyzkoušet jiné oříšky, nebo zkusit přidat jinou ingredienci.

Zdroje: www.celostnimedicina.cz, www.ireceptar.cz, www.vegmania.cz