Maroko jako vzácné naleziště

Oblast západního Maroka byla v období křídy pod vodou. Větry hnaly horní vrstvy vod na západ a místo zaplavila voda ze dna bohatá na živiny. Díky tomu se dařilo planktonu, který byl potravou ryb a dalších živočichů a jejich hojnost poskytovala hostinu dravým mořským plazům, mosasaurům. Mezi ně patřil Thalassotitan atrox, obří „nemilosrdná mořská příšera“, která byla v marockých mořích na vrcholu potravního řetězce. Paleontolog Nour-Eddine Jalil z Přírodovědného muzea v Paříži říká: „Maroko má jednu z nejbohatších a nejrozmanitějších mořských faun známých z křídy. Fosfátové fosilie nabízejí jedinečné okno do paleobiodiverzity na konci tohoto období. Vypovídají o tom, jak bohatý a rozmanitý byl život těsně před koncem éry dinosaurů, kdy se zvířata musela specializovat, aby měla své místo v ekosystémech.“

Specializace: mořský zabiják

Mosasauři žili přibližně před 82 až 66 miliony lety. Někteří se živili menšími živočichy, rybami a chobotnicemi, jiné druhy amonity a mlži. Druh, jehož ostatky britští paleontologové vykopali v Maroku, se s malým soustem nespokojil. Vyvinul se v děsivého predátora. Thalassotitan atrox, což znamená „krutý mořský obr (titán)“, byl vládcem oceánů před 66 miliony let. Vyhynul o něco málo dřív než dinosauři. Jak ukazují fosilní nálezy, byl přes 9 metrů dlouhý, jeho hřbetní a ocasní ploutev připomíná žraločí. Nalezená lebka měří 1,4 metrů. Thalassotitan měl velké kuželovité zuby jako kosatka, široká tlama umocňovala sílu skusu. Tak dokázal chytnout a roztrhat na kusy i jiné velké živočichy, včetně mořských plazů.

Zdroj: Youtube

Marocké nálezy oknem do pravěku

Fosilie zubů v nalezených lebkách T. atroxe ukazují na značné opotřebení a některé zuby jsou zlomené či vylomené, což dle vědců naznačuje, že tento predátor útočil na velké mořské tvory a drtil jejich kosti. Dalším důkazem lovu jsou i pozůstatky tvorů nalezených na místě objevu Thalassotitana atroxe. Jsou to velké dravé ryby, mořské želvy i půlmetrová hlava dlouhokrkého plesiosaura. Dále pak čelisti a lebky nejméně tří různých druhů mosasaurů. Doktor N. Longrich, který výzkum vedl, říká: „Nemůžeme s jistotou říci, který druh zvířete všechny tyto mosasaury sežral, ale máme kosti mořských plazů, které zabil a sežral tento velký predátor.“ Kosti vykazovaly poškození žaludeční kyselinou, takže po strávení T. atrox nestrávené kosti vyvrhnul.

„Thalassotitan atrox byl úžasné a děsivé zvíře,“ řekl N. Longrich. Tento nově nalezený druh nebyl největším mosasaurem. Předčí ho, například, v Rusku nalezený Mosasaurus hoffmanni dlouhý 17 metrů. Ale rozhodně to byl vrcholový predátor a v ekosystému měl stejný význam jako dnešní kosatky a velcí bílí žraloci.

Zdroj: Youtube

Výsledky výzkumu byly publikovány v časopise Cretaceous Research (2022).

Zdroje: www.dailymail.co.uk, www.livescience.com, www.bbc.co.uk