Je s podivem, že naprosto jedinečný objev učinil v roce 2010 kanadský farmář John De Groot, jehož koníčkem je paleontologie. Šel se jen náhodně projít a na fosilie náhodně natrefil v okolí malé osady Fays v jižní Albertě. Aniž by měl potřebné informace, ihned si uvědomil jedinečnost svého objevu. Na dokument se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Po nálezu lebka dál putovala k bližší analýze do muzea v Albertě, kde se jejímu studiu věnoval Jared Voris. I ten pak potvrdil Grootův předpoklad, že se jedná o jedinečný objev, zejména díky výstupkům horní čelisti.

Nováček mezi dinosaury

Sekáč Smrt (Reaper of Death, řecky Thanatotheristes degrootorum) byl rodem velkého dravého dinosaura neboli teropoda z čeledi Tyrannosauridae a žil v období svrchní křídy. Jeho poměrně zachovaná lebka byla nalezena v sedimentech souvrství Foremost a nový druh byl popsán až v lednu roku 2020. Jedná se tedy o jeden z nejnovějších druhů dinosaura, přičemž obdobný objev byl v Kanadě učiněn naposledy před 50 lety. V roce 1970 zde byl nalezen další tyranosauří druh, pojmenovaný jako Daspletaosaurus. Ve vědeckých kruzích však vědci nového dinosaura familiárně titulovali Thanatos, což je jméno boha smrti z řecké mytologie.

Objev byl vlastně „miminko“

Thanatotheristes byl skutečný obr, který se dokonce živil ostatními dinosaury. Nejvíce se jeho potravou stávali kachnozobí a rohatí dinosauři. Sekáč Smrt předzvěstí evolučního rozmachu vývojově pokročilých tyranosaurinů v pozdějších obdobích.

Délka lebky „smrťáka“ byla odhadnuta na 800 mm a byla protáhlá, s hlubokým čumákem a hrboly, což velikostně odpovídá jeho šesti až osmimetrovému tělu. Byla přitom menší než u blízce příbuzného daspletosaura, ale holotypický jedinec nebyl podle vědců v době smrti ještě osteologicky zralý. Jeho hrůzostrašný vzhled ještě více podtrhovaly více než sedm centimetrů dlouhé zuby, jimiž trhal svou masitou kořist.

Rozsévač smrti

Objev tohoto tyranosaurida velmi výrazně doplnil a zpřesnil vědecké poznatky o biodiverzitě a rozšíření tyranosauridů na západě Severní Ameriky. "Tento tyranosaurus je v Kanadě jediným známým predátorem své doby. Pojmenovali jsme ho tedy podle toho, čím opravdu byl: sekáčem rozsévajícím smrt," uvedla pro BBC Daria Zelenitská, profesorka paleobiologie z Calgerské univerzity a spoluautorka nové studie.

Zdroje: en.wikipedia.org, cs.wikipedia.org, www.denik.cz