Jak vypadal tragický příběh obětí v posledním chybějícím záchranném člunu ztroskotané lodi?

Tragický příběh posledního záchranného člunu Titaniku

V posledním chybějícím záchranném člunu byla objevena tři mužská těla a to celých 321 km od místa, kde tento zaoceánský parník ztroskotal. Objevil je projíždějící britský parník RMS Oceanic dne 13. května 1912.

Malé plavidlo bylo později identifikováno jako skládací člun A, poslední dostupný záchranný člun z Titaniku. Ten však nebyl z Titaniku nikdy spuštěn do vody. Poté, co v noci 14. dubna 1912 Titanik narazil na ledovec a rychle zmizel pod hladinou Atlantiku, byl záchranný člun vyplaven na bok. Asi 30 lidí v ledové vodě se ho v zoufalém boji o přežití chytilo.

Většina z nich však podlehla mrazu a zemřela. Dvanáct dalších bylo zachráněno z ledové vody jiným záchranným člunem. Člun z Titaniku však silný proud začal unášet jiným směrem.

Předpokládá se, že tři mrtví byli dva hasiči ze strojovny a 37letý cestující první třídy Thomson Beattie, který byl oblečen do svého jídelního saka.

Záchranářům se naskytla strašná podívaná

Poté, co kapitán Oceanicu spatřil záchranný člun unášený vodou, manévroval s lodí směrem k němu.

Posádka i cestující celý proces sledovali dalekohledem. V tu chvíli jim došlo, že na palubě záchranného člunu jsou další těla. Očitý svědek popsal, že mrtvoly byly k nepoznání.

Není známo, kdo byla cestující společnosti Oceanic, která napsala dopis, v němž se uvádí: "Přeplula jsem Atlantik měsíc po katastrofě Titaniku. Vyzvedli jsme jeden ze záchranných člunů s nerozpoznatelnými mrtvolami pasažéra ve večerních šatech a dvou hasičů. Ruce se jim utrhly v rukou naloďovacího důstojníka Oceanicu."

Nalezené zbytky těl byly pohřbeny a byla přečtena modlitba. Záchranný člun pak vytáhli na palubu Oceanicu. Spolu s vyprávěním jsou k dispozici také tři černobílé fotografie zachycující proces vyzvedávání.

Jeden snímek zachycuje šest členů posádky, jak jsou spouštěni na záchranném člunu Oceanicu do Atlantiku, zatímco druhý ukazuje malý člun veslující v dálce k objektu ve vodě. Ve člunu byl také nalezen snubní prsten s nápisem "Edward Gerdě". Patřil Gerdě Lindellové, která zemřela, když se snažila dostat ke svému manželovi Edwardovi v záchranném člunu. Edward zemřel na následky podchlazení. Jeho tělo pak bylo spuštěno přes palubu, aby byl nestabilní člun lehčí. Edward byl do poslední chvíle oddaným a milujícím mužem, když chránil snubní prsten své ženy.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Zdroje:

www.vanillamagazine.it

en.wikipedia.org

www.thesun.co.uk