Cerrejón je kolumbijský důl obklopený džunglí. Právě tam našli vědci vzácnou komoditu. Kostru bájného obřího hada titanoboa.

Vědci našli v džungli kostru bájného obřího hada

Paleontologové, kteří pracovali společně s horníky, objevili v Cerrejónu tisíce kenozoických zkamenělin. Byly staré přibližně 58 milionů let a pocházely z raného paleocénu. Tvořily je například exotické rostliny, říční ryby, krokodýlovití dravci a velké staré želvy s krunýřem dlouhým téměř dva metry.

Tyto zkameněliny vypovídají o tom, že tato oblast byla tropická a bažinatá, podobně jako dnešní delta Amazonky. Širokolisté stromy džungle by lemovaly dávné řeky udusané vodními rostlinami. Tam v parné divočině číhali titanoboa.

V Cerrejónu byly nalezeny fosilie 28 těchto obřích hadů. Bohužel se zatím nepodařilo najít kompletní kostru. Místo toho se vědecká komunita musela spokojit s řadou žeber a obratlů. Nalezena byla také část lebky.

I tyto nálezy však mnohé znamenají. Jsou dobrým zdrojem toho, jak titanoboa vlastně vypadal. Například jemné stopy v obratlích naznačují, že se jednalo o boida.

Skutečně existoval!

To dává smysl i z geografického hlediska. Boidové jsou čeleď hadů, kteří se obvykle vyskytují v Americe. Protože nejsou jedovatí, mají tendenci zabíjet škrcením. Ze všech dnes žijících hroznýšovitých hadů je Titanoboovi nejblíže příbuzný hroznýš rudoocasý. Ten se vyskytuje převážně ve Střední a Jižní Americe a může dorůstat délky až 4 metry.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Titanoboa také vybízí ke srovnání s mnohem větším hroznýšem: Anakondou zelenou. Tento jihoamerický had váží přibližně 200 kilogramů a je tak nejtěžším hadem současnosti. Dorůstat může délky až několika metrů.

V Asii nepříbuzná krajta síťovaná pak může tuto hodnotu překonat. V některých případech totiž dosahuje délky až 8,5 metru. Tedy o půl metru více, než bylo naměřeno u nejdelší anakondy.

Bez ohledu na to se však ani jeden z hadů nemůže Titanoboi rovnat. Vědci odhadují, že paleocénní dravec dosahoval celkové délky až 14,3 metru. Teoreticky mohl vážit až 1,13 metrické tuny. Titanoboa cerrejonensis, delší než Tyrannosaurus rex, je největším vědecky známým žijícím i vyhynulým hadem.

Zdroje:

allthatsinteresting.com

www.ancient-origins.net

www.britannica.com