Vodní svět s názvem TOI-1452 b je od nás vzdálený sto světelných let. Obíhá kolem jedné z hvězd v binárním systému v souhvězdí Draka poblíž Velkého vozu. Povrch planety je zcela zakryt oceánem, podobně jako některé Saturnovy a Jupiterovy měsíce.

Exoplaneta byla objevena mezinárodním týmem výzkumníků v čele s doktorandem na Université de Montréal a členem Institutu pro výzkum exoplanet (iREx) Charlesem Cadieuxem pomocí vesmírného teleskopu NASA TESS, jemuž se říká „Lovec oběžnic".

TOI-1452 b život

Dalekohled je vybaven čtyřmi kamerami, jež jsou schopné zachytit 85 % celé oblohy do vzdálenosti 300 světelných let. Od svého vypuštění v roce 2018 našel TESS více než 170 potvrzených exoplanet. Mezi poslední objevenou je TOI-1452 b.

Signál z teleskopu vykazoval každých jedenáct dní mírný pokles jasnosti. To umožnilo odborníkům předpovědět existenci planety o 70 procent větší, než je Země. „Pomohl nám k tomu další přístroj s názvem SPIRou, který jsme v laboratořích Observatoire du Mont-Mégantic (OMM) vyvinuli, a inovativní analytická metoda, díky níž jsme byli schopni tuto jedinečnou exoplanetu objevit," řekl René Doyon, profesor Université de Montréal, ředitel iREx a OMM.

Binární systém se skládá ze dvou hvězd, které jsou u sebe velice blízko. Asi dvaapůlnásobek vzdálenosti mezi Sluncem a Plutem. Proto je TESS viděl jako jeden rozmazaný světelný bod. Prostřednictvím dalších pozorování ale astronomové odhalili nejen toto uskupení, ale také vzácnou exoplanetu.

Planeta pokrytá vodou

TOI-1452 b je pravděpodobně kamenná jako naše Země, ale její poloměr, hmotnost a hustota naznačují, že na ní panují jiné podmínky. I přesto, že se naší domovině říká Modrá planeta, ve skutečnosti tvoří voda jen jedno procento její hmotnosti. Analýza nově objevené exoplanety ukazuje, že životadárná kapalina tvoří až 30 % její hmotnosti.

Zdroj: Youtube

Zařadila se tak mezi tzv. oceánské oběžnice. „Exoplaneta TOI-1452 b je zatím jedním z nejlepších kandidátů na vodní svět, které jsme dosud objevili," řekl Charles Cadieux. Její pozorování tak nekončí. Pomocí Vesmírného dalekohledu Jamese Webba se nyní vědci budou snažit odhalit, zda by se pod hladinou mohly nacházet živé organismy.

Zdroj:

www.sciencemag.cz, www.dailymail.co.uk, www.karlovarsky.denik.cz