Také jste měli jako děti z téhle pohádky husinu? Začarované skály, lesklé drahokamy, tajemná princezna a její dvojnice, věštba a kletba, zrezavělý meč, to vše jsou motivy, ze kterých ve finále mrazí. Expresivní scény natáčené v Adršpašských skalách navíc podbarvuje dramatická hudba.

Na Třetím princi je fascinující, že ho lépe pochopíte teprve jako dospělí. Pohádka je to hlubší, temnější a více psychologická než jakákoli jiná. Uvědomíte si, jak vlastně Jaroslav zlomil kletbu Diamantových skal: nevedla ho do nich slepá láska k princezně jako nejstaršího bratra Jindřicha a nenechal se omámit leskem drahokamů jako jeho dvojče Jaromír. Upřímně chtěl pomoci celé zemi, ačkoli vzhledem ke svému sukničkářství zcela kladnou postavou také nebyl. Došlo vám třeba, že s dcerou podkoního Týnou ve filmu opravdu strávil noc?

Z pohledu dnešního člověka citlivého ke genderové problematice může být kontroverzní také postava maurského obchodníka, který kromě drahých látek a kožených výrobků prodává i zahalené ženy.

Moskalyk při obsazování rolí vsadil na osvědčenou dvojici Libuše Šafránková - Pavel Trávníček, což se mu vyplatilo. Mezi diváckými komentáři dnes můžete najít i hlasy lidí, kterým se pohádka jako taková moc nelíbí, ale přesto se na ni každý rok dívají "jenom kvůli Libušce".

Ne každý ovšem ví, že při natáčení mrazivé pohádky zažívaly mrazivé chvíle i sami herci. V Adršpašských skalách se toho času teploty pohybovaly pod nulou a Libuška Šafránková se musela před kamerou celou dobu pohybovat v poměrně lehkých šatech. Ještě mrazivější moment však nastal, když se pod Pavlem Trávníčkem splašil kůň a běžel s ním střemhlav několik kilometrů, než se ho podařilo zastavit. Nechybělo málo, a filmový princ si zlomil vaz.

Nutno dodat, že Trávníček se role zhostil s velkou odvahou. Odmítl dubléra a po skalách šplhal sám s pomocí speciálních úchytů, které mu připravili horolezci. Byl vlastně zázrak, že se mu nakonec nic nestalo. I onen pád během chytání zbloudilého jehněte nebyl nahraný. Trávníček tehdy opravdu spadl a měl co dělat, aby nebohé zvíře nezranil.