Božstva naznačují, že vápencový komplex byl "místem regionálního kultu plodnosti syrsko-anatolských a aramejských božstev s rituály pod dohledem raně novoasyrských autorit", jak uvedl Selim Ferruh Adalı, docent historie na Univerzitě sociálních věd v turecké Ankaře.

Díky lupičům byl odkryt klenot

K neobvyklému nálezu došlo v roce 2017 v tureckém městě Başbük, kam dorazila policie, která tak překazila loupežný útok v dvoupatrovém domě. Při vyšetřování loupeže policisté náhodně narazili na starověký komplex plodnosti umístěný pod místním domem. Konkrétně se jedná o ukázku skalního umění zobrazující osm božstev. Mezi nimi je i Atargatis, syrská bohyně plodnosti.

Při vyšetřování loupeže si vyšetřovatelé všimli desky zasazené do skály a odhalili tak umělý otvor, který lupiči vyřízli před dlážděné přízemí domu. Zavolali ihned archeology, kteří zjistili, že úzký otvor vedl do rozsáhlé podzemní komory o délce 98 metrů vytesané ve vápenci.

Na video o nálezu se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Neobvyklý objev

Jak se později ukázalo, ona komora vedla do horní galerie dlouhým klesajícím schodištěm. Eroze vyplnila podzemní prostory sedimentem, jehož část byla odstraněna a odhalila obrovskou stěnu plnou neskutečně nádherných skalních obrazů, věnovaných kultu plodnosti.

Objev byl později datován do prvního tisíciletí před naším letopočtem, do doby Neoasyrské říše, velmoci, která vznikla v Mezopotámii. Pak se však tato říše rychle rozšířila a pohltila dnešní Turecko. Umělecká díla však vykazovala kombinaci místních a cizích vlivů. Nález tak dokazuje, jak se různé civilizace vzájemně ovlivňovaly a jak zde docházelo k místnímu soužití a symbióze Asyřanů a Aramejců.

Jaké výjevy byly na stěně zachyceny?

Na nástěnné malbě je zobrazeno osm božstev, z nichž čtyři se nepodařilo identifikovat. Ostatní čtyři jsou Hadad, bůh hromu, Atargatis, bohyně plodnosti a ochrany, Sín, bůh měsíce, a Šamaš, bůh slunce. Jejich jména jsou sice napsána v místní aramejštině, ale archeologové jsou si jisti, že byla vytvořena v asyrském stylu.

Světlo nakonec na stěně odhalilo i detaily malby. "Zachvěl jsem se hrůzou, když jsem si uvědomil, že mám před sebou velmi výrazné oči a majestátní tvář boha bouře Hadada," řekl Mehmet Önal, profesor archeologie na Harranské univerzitě v Turecku.

Kromě vyobrazení bohů je zde znázorněn i pohled do starověkého života a pak je zde i nápis, jméno Mukīn-abūa, což je jméno novoasyrského úředníka, který sloužil v letech 811 až 783 př. n. l. a možná měl kontrolu nad regionem.

Protože je celé dílo nedokončeno, archeologové se domnívají, že se událo něco nepředvídatelného, jako například povstání právě proti zmíněnému úředníkovi.

Rok po objevení komplexu, tedy v roce 2018, bylo však místo objevu zavřeno, protože hrozilo jeho zřícení. Ve výzkumu se však bude dále pokračovat, protože ne vše bylo odkryto a vysvětleno. V Başbüku jsou plánovány další vykopávky, které by měly odhalit další části tajemného podzemního komplexu.

Zdroje:

www.livescience.com, allthatsinteresting.com, www.memesita.com