Kdo ale tento tajemný podzemní systém vybudoval? A kdy? Na tyto otázky archeologové stále hledají odpověď.

Mnoho otázek

Záhadné starověké tunely se táhnou od severního Skotska až směrem ke Středomoří, nikdo si však není zcela jist, za jakým účelem byly vybudovány, k čemu sloužily ani kolik jich ve skutečnosti je. Potvrdí se hypotéza, že sloužily jako starověké dálnice, které umožňovaly přepravu lidí a spojovaly vzdálená místa napříč Evropou? Nebo obří komory sloužily k náboženským rituálům? Nebo měly tyto tunely složité úkryty poskytovat ochranu před predátory? Nebo je možné, že před 12 000 lety staří lidé vytvořili tyto tunely jako ochranu před globální kataklyzmou?

Stáří tunelů je sporné

Německý archeolog Heinrich Kusch se domnívá, že síť podzemních tunelů vznikla už v době kamenné, tedy před více než 12 tisíci lety, a hlavním důvodem k jejich vybudování byla obrana před nepřáteli. Podle něj se lidé v tunelech čas od času ukrývali.

Dr. Kusch uvádí, že „V celé Evropě byly tisíce těchto tunelů - od severu ve Skotsku až po Středozemní moře. Jsou proložena zákoutími, na některých místech je větší a jsou zde sezení nebo skladovací komory a místnosti. Všichni se nepropojují, ale dohromady to je obrovská podzemní síť.“

Jiní archeologové jsou ale přesvědčeni, že takto rozsáhlý podzemní labyrint byl vybudován mnohem později. Ale ani oni nejsou schopni doložit dobu vzniku. Zajímavé je, že se o záhadném systému nezmiňuje ani jeden z pozdějších historických dokumentů. Někteří příznivci konspiračních teorií jsou proto přesvědčeni, že celý evropský labyrint měl být uchován v nejpřísnější tajnosti.

Starověcí stavitelé ve skutečnosti vytvořili cik-cak stavební metodu, která umožňovala tunelům vydržet extrémní váhu.

Podobné tunely, jaké se nacházejí v Rakousku a Německu, byly objeveny po celé Evropě. Ve skutečnosti existují stopy podzemních tunelů ve Španělsku, Maďarsku, Turecku, Anglii a dokonce i v Bosně. Nikdo však nebyl schopen vysvětlit, jak a proč byly tyto starodávné tunely postaveny.

Konspirační teorie

Příznivci sci-fi představili teorii, která je vskutku podivná. Podle nich podzemní labyrint vybudovali gnómové neboli mýtické bytosti malého vzrůstu, spřízněné se zemí. Ti v moderní popkultuře často splývají s trpaslíky. Tomu, že to byli malé bytosti, odpovídá i malý, 70 cm průměr tunelů, jelikož v takto stísněném prostoru by se mohly skutečně přemisťovat jen bytosti malého vzrůstu.

Samozřejmě, že je tato teorie velmi nepravděpodobná, i když zarážející je, že spojovací průchody daných tunelů měří v průměru pouze 40 cm, takže lidská bytost se sem ani v nejlepší vůli nevejde.

Existence tunelů ukazuje na neuvěřitelnou starověkou vynalézavost a zručnost a jen potvrzuje, že již ve starověku mělo lidstvo potřebné znalosti a dovednosti ke stavbě složitých konstrukcí. Nejde jen o dálnice pod celou Evropou, ale dalším důkazem jsou třeba pyramidy v Bosně a jejich neuvěřitelné podzemní tunely, které se táhnou na kilometry daleko.

Zdroje:

procproto.cz, morezprav.cz, newsinstact.com, www.ancient-code.com