Tutanchamon byl již za svého života uctíván jako bůh. Byl nejslavnějším představitelem své dynastie, která vládla jedné z největších světových civilizací.

Zdeformovaný vzhled Tutanchamona

Nyní přišel britský chirurg Hutan Ashrafian s novým poznatkem. Mohl by prý vysvětlit důvod jeho smrti, která nastala v poměrně mladistvém věku. Ashrafian se domnívá, že skutečně ví, co za ní stálo. Odpověd na tuto otázku byla záhadou pro historiky po celá desetiletí.

Ashrafian, který působí na Imperial College v Londýně, řekl, že Tutanchamon a jeho bezprostřední předchůdci zemřeli mladí a měli výrazně "ženskou postavu".

Tutanchamon však není jediný, kdo trpěl určitou formou tělesné deformace. Smenchkare, faraon, o němž se předpokládá, že byl Tutanchamonovým strýcem nebo starším bratrem, a Achnaton, považovaný za otce chlapeckého krále, jsou na malbách a sochách také zobrazováni s širokými boky a velkými prsy.

Tutanchamonovo "ženské tělo"

Spánkový lalok je spojen s částmi mozku, které se podílejí na uvolňování hormonů zapojených do sexuálního vývoje, což může vysvětlovat vývoj velkých prsou.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Ashrafian dále uvedl, že každý faraon navíc zemřel v o něco mladším věku než jeho předchůdce, což naznačuje jakousi dědičnou poruchu.

Výzkumy vědců ukázaly, že podobnou postavu měli i dva faraoni, kteří přišli před Achnatonem - Amenhotep III. a Tuthmosis IV.

Tutanchamonova hrobka byla objevena v roce 1922. Teorií, jak mohl zemřít, se od té doby objevilo skutečně mnoho. Vyloučena nebyla ani vražda, uštknutí hadem, malomocenství, malárie, tuberkulóza, srpkovitá anémie či nehoda vozu, který mu sloužil jako dopravní prostředek. Nyní, jak se zdá, se skutečně přišlo na to, co bylo hlavní příčinou jeho úmrtí.

Ashrafian následně řekl, že faraoni trpěli dědičnou formou epilepsie spánkových laloků, což vysvětluje jejich abnormálně velká prsa a může také vysvětlovat, proč dva z nich údajně zažívali jakési "náboženské vize".

Tutanchamonovo mumifikované tělo také odhalilo, že měl zlomenou nohu, což podle Ashrafiana mohlo být důsledkem epileptického záchvatu. Musel tak chodit o holi, aby byl schopen udržet rovnováhu.

O tomto onemocnění je také známo, že způsobuje halucinace, a to zejména v případech, kdy se postižený po delší dobu vystaví slunečnímu světlu.

Mocné vize tak zažil nejen, který po nichž povýšil status menšího božstva zvaného "sluneční disk" neboli Aton na post nejvyššího boha.

Také Tuthmosis IV. zažil náboženskou vizi v podobě halucinací, a to přímo uprostřed slunečného dne. Dle svědků se u něj projevila jakási "Snová stéle". Ta je dokonce součástí nápisu, který byl objeven nedaleko jeho Sfingy.

Zdroje:

www.express.co.uk

www.nationalgeographic.com

torontosun.com