Za nálezem Tutanchamonovy hrobky stojí britský archeolog Howard Carter, který ji objevil v roce 1922 v Údolí králů v Luxoru. V hrobce byla zachována téměř kompletní pohřební výbava se zlatými poklady, jeho tělo bylo nalezeno ale až o tři roky později, v sarkofágu nalezeném ve čtyřech pozlacených skříních a třech rakvích. Jaké bylo ale pozdější překvapení, že za nádhernou maskou se ukrýval nehezký muž se zdeformovanou tváří a předkusem! A ani jeho tělo na tom nebylo nejlépe – na první pohled měl totiž ženské linie, zejména boky. Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Pravda pod maskou

Když Carter v roce 1922 objevil hrobku krále Tutanchamona, vyslal světu zprávu o tom, jak „úžasné věci“ spatřil. Viděl totiž Tutanchamonovu nádhernou masku, takže roli sehrála i jeho představivost. Ta ale časem vzala za své. Například dokument BBC nazvaný Tutanchamon: Odhalená pravda konečně odhaluje tajemství kolem faraonova života a smrti a vyzdvihuje převážně jedno: Tutanchamon byl pravděpodobně velmi ošklivý!

Ikonická pohřební maska ​​se silnou čelistí a ostrými rysy podle Daily Mail skrývala tvář, která byla ve skutečnosti spíše obyčejná. „Virtuální pitva“ použitá v dokumentu využívá data více než 2000 CT počítačových skenů a genetickou analýzu k závěru, že král Tutanchamon „měl kulovité zuby, kyjovou nohu a dívčí boky“. Navíc je i pravděpodobné, že k chůzi používal hůl – ve faraonově hrobce bylo nalezeno na 130 použitých vycházkových holí!

Genetická degenerace

Tým francouzských vědců zrekonstruoval pravou tvář Tutanchamona, a právě díky skenům se ukázalo, jaký měl nos, ústa i bradu. Podle těchto údajů vymodelovala přední světová antropologická sochařka Elizabeth Daynès co nejpřesnější podobu Tutanchamonovy hlavy a podle hliněného modelu poté vytvořila sádrový odlitek, na kterém vyrobila silikonový model v tělovém odstínu. Finální podobu získala Daynès díky precizní práci s těmi nejmenšími detaily včetně vlasů, řas, tehdejšího líčení a skleněných očí. Výsledek byl šokující. Virtuální autopsii můžete vidět na videu:

Zdroj: Youtube

Tvář mladého faraona byla zdeformovaná, pravděpodobně proto, že jeho rodiče byli sourozenci. Tutanchamon měl veliký předkus a částečný rozštěp horního patra. Levou nohu měl kratší než pravou a vytočenou dovnitř, a navíc měl spíše ženskou postavu, se širokými boky a úzkými rameny. Celkově tedy tento „idol“ působil více jako mrzák než jako mocný vládce.

Na vině je incest

Albert Zink, vědecký ředitel italského institutu se ze studií DNA královské rodiny dozvěděl, že Tutanchamon se narodil poté, co jeho otec, král Achnaton, měl intimní vztah se svou vlastní sestrou. Incest nebyl ve starověkém Egyptě neobvyklý a nenesl žádné sociální stigma, protože jeho zdravotní důsledky nebyly dosud známy. Ve skutečnosti se pak i sám Tutanchamon oženil se svou nevlastní sestrou Ankhesenpaaten, když nastoupil na trůn ve věku 9 nebo 10 let.

Incest byl pravděpodobně i příčinou toho, že Tutanchamon zemřel tak mladý, ve věku nedožitých 19 let. Byly totiž vyvráceny všechny představy o tom, že byl zavražděn nebo zemřel při závodech na koňských spřeženích. Těch by se totiž vzhledem ke své deformaci pravděpodobně ani nemohl zúčastnit.

Zdroje: www.mentalfloss.com, www.muzivcesku.cz, www.independent.co.uk