Tutanchamonova DNA byla zkoumána již mnoha vědci a vždy rozpoutala mezinárodní vědecké debaty. Podívejme se na některé z nich.

Zdroj: Youtube

Egyptská mediální masáž

Vědecká novinářka Jo Marchantová uveřejnila před osmi lety esej, která nás zve na fascinující cestu do historie Tutanchamonova objevu. Zkoumá například i to, jak se genetik Yehia Gad stal prvním vědcem, kterému bylo dovoleno sekvenovat Tutovu DNA, v době, kdy byl zmítán protestními hnutími arabského jara. Podle Merchantové přišel „Gad a jeho tým se vzrušující zprávou. Po amplifikaci DNA z každé testované mumie sestavili pětigenerační rodokmen. Anonymní mumie KV55 byla podle týmu ve skutečnosti Tutanchamonovým otcem, revolucionářem Achnatonem, zatímco plody byly s největší pravděpodobností jeho dcery. Největší dechberoucí odhalení však přineslo tajemství, které zničilo 18. dynastii: Tutanchamonovi rodiče byli sourozenci.“

Jak uvádí Marchantová, vše byla jen velká mediální masáž, jíž jen podpořila autorita bývalého ministra Hawasse, jenž se nechal slyšet, že svazek Achnatona a jeho sestry "zasel semínko předčasné smrti jejich syna a Tutanchamonovo zdraví bylo ohroženo od okamžiku, kdy byl počat." Možná právě toto tvrzení zaselo námět ke spekulacím.

Spekulace na sebe nenechaly dlouho čekat

Vědecký tým sice nezveřejnil žádné informace o rasovém nebo etnickém původu mumií, ale spekulace se začaly hojně objevovat. Například švýcarská genealogická společnost IGENEA vydala tiskovou zprávu založenou na rozmazaném záběru z dokumentu Discovery, v níž tvrdila, že Tutanchamon patřil k rodové linii R1b1a2, neboli haploskupiny, která je v současném Egyptě vzácná, ale u Západoevropanů běžná. Podle švýcarských genetiků tak až 70 % britských mužů a polovina všech západoevropských mužů je příbuzných egyptského faraona Tutanchamona.

A odtud byl už jen kousek k tvrzení určitých vyhraněných skupin, že král Tutanchamon byl "bílý". I na sociálních médiích se začala objevovat videa nazvaná Výsledky DNA árijského krále Tutanchamona.

Bitva o původ „nebohého“ faraona se rozpoutala a v určitých aspektech dodnes trvá.

Kolik Tutanchamonových potomků žije v Evropě?

"Bylo velmi zajímavé zjistit, že patřil do genetické skupiny v Evropě - v Egyptě bylo mnoho možných skupin, do kterých mohla DNA patřit," řekl Roman Scholz, ředitel centra iGENEA.

Všechny spekulace byly založeny právě na výše uvedeném tvrzení, že mezi současnými Egypťany je podle iGENEA kontingent této haploskupiny nižší než 1 procento.

Zatímco haploskupina R1b1a2 zahrnuje více než 50 % všech mužů v západní Evropě, kteří tak mají společného předka. Ke genetické skupině faraona, který vládl Egyptu před více než 3 000 lety, patří také přibližně 70 % španělských a 60 % francouzských mužů. "Domníváme se, že společný předek žil na Kavkaze asi před 9 500 lety," řekl Scholz, který předpokládá, že nejstarší migrace haploskupiny R1b1a2 do Evropy začala s rozšířením zemědělství v roce 7 000 př. n. l. Genetici si však nebyli jisti, jak se otcovská linie krále Tutanchamona dostala do Egypta z oblasti svého původu.

Rasová bitva o Tutanchamonův původ

Objevilo se tedy mnoho rasových diskusí, kde se spekulovalo o více či méně šílených teoriích, zda byl Tutanchamon židovského původu, černoch, nebo běloch. Krajně pravicové skupiny využívaly údaje o krevních skupinách k tvrzení, že staří Egypťané byli ve skutečnosti nordičtí, zatímco jiní se zoufale snažili definovat faraony jako černé Afričany.

„Přehlídka Tutanchamonových pokladů v sedmdesátých letech vyvolala demonstrace, které argumentovaly popíráním jeho afrického původu, zatímco velkolepé turné v roce 2005 zasáhly protesty v Los Angeles, když demonstranti tvrdili, že rekonstrukce královy tváře sestavená z dat z počítačové tomografie není dostatečně "černá",“ říká s úsměvem Marchantová a dodává, že problémy nebyly jen rasové. Dokonce se objevilo i nařčení, že Gadovy vzorky byly kontaminovány. Tehdy v době arabského jara prováděl výzkum pod časovým tlakem a po povstáních měl velmi obtížně získat k mumii opět přístup, takže práci nemohl ověřit.

Zdroje:

www.abc.net.au

gizmodo.com

medicalxpress.com