https://www.starovekyegypt.net/

https://ct24.ceskatelevize.cz/

https://www.irozhlas.cz/

Od roku 1922, kdy archeolog Howard Carter objevil první a dosud jedinou nevyloupenou hrobku egyptského panovníka, obestíraly Tutanchamona dohady, včetně mýtu o kletbě, kterou na sebe přivolali objevitelé jeho hrobky. Spekulovalo se především o možnosti, že faraón, ač v pozici boha, se stal obětí atentátu, po němž byl narychlo pochován do cizí, již vybudované hrobky.

Britským expertům se podařilo najít dostatek nových důkazů, že faraón se stal podle všeho obětí příliš rychlé jízdy s koňským spřežením v roce 1323 př. n. l., bylo mu osmnáct, či devatenáct a vládl od svých devíti let.

Faraon bez srdce

Přestože nebyl faraónův hrob vyloupen, byl Tutanchamon překvapivě jediný faraon pochovaný bez srdce. Tento primát společně s patrným rozdrcení žeber a pánve přivedlo k rekonstrukci kolizí kolesky s koňským spřežením. Zranění odpovídala situaci, kdy se po kolizi přes klečícího mladíka převalil vůz a rozdrtil mu nejen zmiňované kosti, ale i srdce.

Dokresluje to tak předchozí výzkum, o němž informoval National Geographic, který i s pomocí rozboru DNA, potvrdil tušenou příbuzenskou vazbu Tutanchamona na zavrženého faraona a náboženského reformátora Achnatona. Tedy přesněji, že byl synem Achnatona a jedné z jeho sester. Genetické defekty měly podle všeho vliv na slabší konstituci, díky běžnému praktikování sňatků mezi sourozenci uvnitř královské rodiny.

Sežehnutá mumie

Doktor Chris Naunton, ředitel Egyptské výzkumné společnosti, byl také překvapen, když při studiu Carterových poznámek narazil na informaci o stopách popálení Tutanchamonova těla, což bylo rovněž neobvyklé. Jeho kolega antropolog Robert Connolly z univerzity v Liverpoolu, který se podílel v roce 1968 na skenování Tutanchamonova těla, nalezl mezi vzorky kus tkáně a podrobili jej analýze s pomocí forenzního archeologa Matthew Pontinga.

Následné chemické testy potvrdily, že Tutanchamona tělo bylo spáleno, ale až poté, co bylo uzavřeno v rakvi. Balzamovací oleje spustily v kombinaci s kyslíkem a lněnými obinadly na mumii chemickou reakci, při které bylo tělo v podstatě uvařeno při teplotě vyšší než 200 stupňů Celsia.

"Zpackaná mumifikace nejspíš vedla k samovznícení krátce po pohřbu," vysvětluje Naunton a tato okolnost dokresluje spěch s jakým byl Tutanchamon pohřben.