Jak víme, faraonovu hrobku objevil v roce 1922 Howard Carter ve Východním údolí králů nedaleko Caria a od té doby zde vlastně nepřetržitě probíhají nejrůznější zkoumání, díky nimiž známe nyní podobu Tutanchamona, známe mnoho z jeho života i zvláštních zvyků. Objev dýk byl dalším z nich, až nyní se ale podařilo objasnit složení čepele.

Po sto letech záhada objasněna

Byly objeveny již dýky dvě – jedna dýka na faraonově stehně a další samostatná zlatá čepel pak byla nalezena pod obalem krále Tutanchamona na břiše. Záhada této vesmírné dýky byla podle archeologů konečně vyřešena. Trvalo to jen sto let!

Dýka byla objevena před 3 400 lety a nové zkoumání zbraně nalezené v roce 1922 ve faraonově hrobce ukazuje, že byla vyrobena z meteoritu nalezeného mimo Egypt. Tento objev je skutečně převratný, protože potvrzuje dřívější domněnku, že krásná dýka byla poslána dědečkovi krále Tuta jako dar z dálky. Že to bude ale taková „dálka“, nikdo nečekal.

Původ artefaktu a způsob výroby dýky byly jednou z velkých záhad obklopujících faraonovy hrobové předměty.

Na dokument s milionovou sledovaností se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Postupné odhalování tajemství

Již v roce 2016 vědci zjistili, že chemické složení třinácticentimetrové čepele ukazuje, že byla odborně vyrobena ze železného meteoritu. Tím ale zkoumání neustala, jelikož analýza japonského týmu z Chiba Institute of Technology odhalila, že předmět byl pravděpodobně vyroben mimo Egypt.

Japonský vědecký tým provedl rentgenovou analýzu dýky, která je uložena v Egyptském muzeu v Káhiře. Analýzy poté ukázaly, že artefakt byl vyroben nízkoteplotní technikou zahřátou na teplotu nižší než 950 °C, což naznačuje, že by mohlo jít o minerál zvaný trolleit, stejně jako útvary krystalů železa a niklu známé jako Widmanstättenovy vzory, které byly na dýce vidět. Tím pádem je jasně prokázán zahraniční původ dýky. Vědci se domnívají, že pochází zřejmě z Mitanne v Anatolii.

Zlatá rukojeť s několika procenty vápníku postrádajícího síru naznačuje použití vápenné sádry namísto sádry sádrové jako lepicího materiálu pro výzdobu rukojeti.

Pravdou ale je, že se vápenná sádra začala v Egyptě používat v ptolemaiovském období (305-30 př. n. l.), naznačuje zlatý jílec s obsahem vápníku to, že dýka musela být vyrobena jinde.

V jednom z amarnských dopisů se píše, že železnou dýku se zlatým jílcem daroval mitannský král Amenhotepovi III, Tutanchamonovu dědečkovi.

Tutanchamonovy odkazy

Kromě dýky vydal faraonův hrob mnohá četná svědectví, protože se jednalo o jednu z mála nevykradených hrobek. Bohaté poklady uvnitř tak zůstaly neporušené po dobu 3 300 let.

Tutanchamon, faraon 18. egyptské dynastie, vládl Egyptu v letech 1332 až 1323 př. n. l. V té době byly železné předměty v době bronzové vzácné a byly považovány za cennější než zlato. Většinou měly dekorativní charakter.

I když Tutanchamona proslavil nejvíce jeho věk – vlády nad nejmocnější říší světa se ujal v pouhých devíti letech a ve věku 19 let již zemřel, kolem tohoto faraona toho bylo záhadného až příliš. V jeho hrobce byly nalezeny další kostry. Jeho život byl v mnohém skandální a dodnes nebyla plně objasněna.

Archeologové byli ohromeni, když zjistili, že zlatě zbarvená dýka nalezená v hrobce krále Tutanchamona je vyrobena z látky, která podle vědců pochází z "vesmíru". Každá další objasněná záhada může být tedy krokem k dalšímu pootevření dveří do dávné historie.

Zdroje:

egyptindependent.com, arkeonews.net, www.forbes.com