Nezvykle zachovalou hrobku objevil v roce 1922 britský egyptolog Howard Carter a ihned mu bylo jasné, že narazil na něco převratného. O existenci faraona Tutanchamona se do té doby ani nevědělo. Vládl jen krátce, zemřel velmi mladý a jeho hrobka byla vystavěna narychlo. Oproti jiným byla výrazně menší, a tak se zloději pokladů zřejmě domnívali, že zde nebude nic k ukradení. Do samotné pohřební komory vůbec nevstoupili.

Život jim nedal šanci

Carter tak našel faraonovo tělo v rakvi zhotovené ze 1140 kilogramů zlata i jeho zlatou posmrtnou masku a mnoho dalších cenných artefaktů. Průzkumu dvou maličkých rakví se archeolog věnoval až o něco později. Objevil v nich dva lidské plody patřící nedonošeným holčičkám, které se nejspíš narodily už mrtvé.

Menší plod měřil necelých 30 centimetrů a Carter usoudil, že nemohl být starší než 4 měsíce. Druhá holčička měřila o šest centimetrů více a byla pečlivěji nabalzamována. Profesor anatomie Douglas Derry v roce 1933 zaznamenal viditelné vlásky na hlavě a několik zachovalých řas. "V době narození mohlo být tomuto dítěti tak sedm měsíců," odhadl Derry.

Radiografické vyšetření v druhé polovině 60. let na univerzitě v Liverpoolu ale ukázalo, že se dotyčná holčička mohla narodit zhruba měsíc před termínem, ne-li přímo v termínu. Profesor R.G. Harrison u ní tehdy odhalil rovněž rozštěp páteře, skoliózu a tzv. Sprengelovu deformitu, která se projevuje nepřirozeně vysoko položenou lopatkou.

Identita dětí byla pro vědce dlouho záhadou. Rakve byly opatřeny královskou pečetí, ale nestála na nich žádná jména. Howard Carter předpokládal, že šlo o dcery faraona Tutanchamona a jeho manželky Anchesenamon.

Mohlo jít o dvojčata?

Novodobý výzkum mu dal za pravdu. Dr. Robert Connolly v roce 2008 potvrdil, že DNA plodů se shoduje se vzorky faraona, a s největší pravděpodobností jde tedy o jeho děti. "Plody mohly patřit i přes rozdílné velikosti dvojčatům. Je tu možnost, že se u nich projevil transfúzní syndrom, při kterém krev neproudí do plodů rovnoměrně. Jedno tak dostává na úkor druhého více živin a rychleji roste, zatímco druhé zůstává zakrnělé," vysvětlil Connolly. Popsaný syndrom by podle něj ve starověku dvojčata jen těžko přežila. Mohlo jít tedy rovnou i o příčinu jejich úmrtí.

K té ale nejspíš přispěly i genetické vady způsobené incestním manželstvím, které Tutanchamon uzavřel se svou nevlastní sestrou. Jeho rodiče byli navíc také sourozenci a obdobné svazky je možné dohledat rovněž u starších členů dynastie. I kdyby tedy holčičky vzácný syndrom nepostihl, nejspíš by se beztak narodily s deformacemi páteře a jejich život by nebyl příliš šťastný.

Mumie dvojčátek si můžete prohlédnout v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.abc.net.au, www.standard.co.uk, www.telegraph.co.uk