Co je zač tužebník
Tužebník jilmový má bíložluté květy, hodně podobné černému bezu, a silnou vůni. S oblibou roste na mokrých lokacích, na podmáčených loukách, v mokřadech a u potoků, řek, studánek či rybníků. Zároveň ale ke správnému růstu potřebuje hodně sluníčka.
Najdete ho volně v přírodě skoro po celé Evropě, s výjimkou nejjižnějších zemí. Přežívá i na západní Sibiři, v Malé Asii, v oblastech Kavkazu, Altaje i v Mongolsku. Doputoval dokonce až do Severní Ameriky.
Kromě označení chlapice je také znám pod jmény arunkulus, babarbule, lobaz, tavolník, meduničník, třebník, vředový kořen a zimničné koření. Poslední název zjevně odkazuje k tomu, že se s jeho pomocí léčily zimničné stavy, tedy horečky.
Co všechno léčí a k čemu je dobrý
Tužebník je bylinný přeborník v odstraňování škodlivin z těla. Vyvolává pocení a pomáhá očistit organismus. Má protizánětlivé účinky a umí člověku ulevit od bolesti, což se využívá často v případě, že někoho trápí revma nebo artritida. Dobře funguje i proti zánětu žaludku, žaludečních vředech, zmírňuje překyselení žaludku a dokáže srovnat střevní mikroflóru.
Květy, které se sbírají především (a trochu také nať) obsahují rozličné flavonoidy, především silice obsahující salicylaldehyd a methylsalicylát. Tyto látky mají velmi podobné účinky jako kyselina acetylsalicylová, která tvoří základ lék jako jsou Aspirin nebo Acylpyrin.
Je tedy velmi efektivní proti chřipce a nachlazení. V takovém případě připravujeme čaj, můžeme tužebník kombinovat s lípou nebo bezem. Čaj vždycky pijeme horký, aby se zesílilo pocení.
Tužebník velmi dobře účinkuje také proti žaludečním nevolnostem, a to i u malých dětí.
Sušené květy někdy slouží k ochucení domácího ovocného vína a s listy se můžeme setkat jako s dochucovadlem u pivních speciálů.
Pro svou silnou vůni se užívá někdy i v kosmetice.
Tužebníková limonáda
Výroba tužebníkové limonády je poměrně snadná. Vezmeme čtyřlitrovou nebo pětilitrovou nakládací sklenici a do ní dáme důkladnou hrst květenství. Přidáme šťávu z jednoho celého citronu, kůru z něj rozřežeme na kousky a přihodíme do sklenice. Připravíme si vlažný cukerný roztok, na litr vody padesát gramů cukru. Tím vše ve sklenici zalijeme, a ještě rozpustíme kousek droždí velikosti ořechu.
Všechno necháme dvacet čtyři hodin odstát a kvasit. Potom přecedíme přes husté síto a nalijeme do PET lahví. Ty zavřeme a uložíme do lednice. V lednici nápoj dozraje, stane se šumivějším, vydrží a nezkazí se přibližně dva týdny.
Nezapomínejme, že jde především o lék, ne o pouhou limonádu. Je vhodné ho tedy užívat, když jste nemocní. Buď při akutních potížích, nebo třikrát denně 250 ml.
Přejeme hodně zdraví!
ZDROJE: www.bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org