Smrt Tycha Braha nedává vědcům spát už několik let. Nejdřív se předpokládalo, že zemřel na protržení močového měchýře, když nemohl odejít na toaletu během večeře u Petra Voka z Rožmberku. To však není z fyziologického hlediska možné. Tento fakt však nemění nic na tom, že se mu stal banket osudným. Od té doby to šlo s jeho zdravotním stavem doslova z kopce.

Byl Tycho Brahe otráven?

Od roku 2010 do roku 2012 prováděl Ústav jaderné fyziky Akademie věd různé druhy experimentů, jejichž cílem bylo zjistit obsah rtuti v astronomových vlasech a vousech. Předpokládalo se totiž, že Tycha Braha mohl někdo na večeři otrávit. Česko-dánský tým však zjistil, že koncentrace rtuti je pouze pětkrát vyšší, než je střední hodnota u naší dnešní populace.

Vědci také vyvrátili hypotézu o tajemném vrahu, jež měl Brahovi podat rtuť hned dvakrát. Poprvé přímo na večeři a podruhé den před jeho smrtí. Koncentrace toxické látky ve vlasech a vousech se však s blížícím se úmrtím snížila. (Zdroj: dvojka.rozhlas.cz)

Poslední výzkumy prováděl archeolog Sacha Kacki z Durham University v roce 2018. Ten měl k dispozici celou kostru slavného astronoma. Zjistil, že Brahe měl umělý nos a velice špatný zdravotní stav. Teprve čtyřiapadesátiletý Tycho Brahe trpěl difúzní idiopatickou hyperostózou skeletu nebo-li DISH, což mělo za následek změnšení rozsahu pohybu. Kacki s kolegy testoval hodnoty izotopů uhlíku a dusíku z fragmentu stehenní kosti a zjistil, že Brahe konzumoval mnohem více masa a ryb než průměrný člověk v té době. Tato strava bohatá na bílkoviny pravděpodobně vedla k druhému problému, kterým Brahe trpěl. Obezitě.

Vysoké společenské postavení si vybralo svou daň

Archeologové porovnali dobové zmínky o Braheových příznacích v jeho posledních dnech, které zahrnovaly retenci moči a kóma, a zjistili, že se shodují s příznaky akutní komplikace zvané hyperosmolární hyperglykemický stav. Ta ohrožuje především lidi s diabetem 2. typu.

Poslední stopou, která vede k pravé příčině Brahovy smrti, je jeho proslulý alkoholismus, o němž se dokonce zmiňují historické prameny. Vědci předpokládají, že astronom trpěl alkoholickou ketoacidózou. Ta se projevuje nevolností, zvracením a bolestí břicha.

Nejnovější poznatky tedy ukazují, že se stal Tycho Brahe obětí svého vlastního životního stylu. Nezabila ho ruka neznámého vraha ani jeho rtuťové lektvary, ale „obyčejné" civilizační nemoci. (Zdroj: www.forbes.com)