Název zní možná sofistikovaně, ve skutečnosti se ale tygří lavice rozhodně nedá zařadit k důmyslným mučicím nástrojům, jaké jsme zvyklí vídat v mučírnách evropských hradů. K tortuře slouží nízká kovová konstrukce, několik cihel a železná tyč - zkrátka materiál, který lze posbírat na jakémkoli staveništi. Oběť je připoutána k lavici se svázanými kotníky, pod které policisté zasouvají cihly. Železnou tyčí zároveň tlačí na kolena, čímž oběti způsobují nesnesitelnou bolest a někdy i fraktury kostí.

Mučení na tygří lavici byli v nedávné minulosti podrobeny tisíce stoupenců meditativního cvičení Falun Gong.

"Trup mi znehybnili železnými tyčemi, měla jsem pocit, že se mi zlomí krční páteř. Hrudník a břicho mi tlačili tyčemi k lavici, až jsem se dusila," popsala mučení na tygří lavici v roce 2005 paní Wang Jü-chuan z čínského města Čchang-čchun. Tehdy 60-letá žena byla kvůli praktikování Falun Gong vyslýchána několikrát, přičemž ji policie držela spoutanou na lavici klidně i tři dny v kuse. V roce 2007 byla zatčena znovu, a tentokrát už z policejní stanice živá nevyšla.

Ještě před pěti lety upozorňovala zpráva Amnesty International na fakt, že mučení v Číně nejsou podrobováni jen odpůrci režimu a příslušníci jiného než oficiálního vyznání, ale také právníci hájící práva svých klientů v průběhu vyšetřování. V zemi tak neexistuje žádný mechanismus, který by nelidské praktiky policistů kontroloval a mohl jim učinit přítrž.